AKTUELNO

S obzirom na dosadašnja iskustva koja gosti „Novog jutra“ imaju, niko nije preterani optimista u vezi sa današnjim donošenjem pravosnažne presude bivšem predsedniku Republike Srpske. Kažu da je za Srbe pravda gotovo nedostižna, te da smo mi narod koji je unapred optužen i proglašen krivim. Upravo zato prvi advokat Radovana Karadžića smatra da bi trebalo da budemo zadovoljni i samo potvrdom prvostepene presude od 40 godina zatvora.

Pravosnažna presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće izrečena danas u 14 časova na Žalbenom veću. Prema navodima stručnjaka moguća su tri scenarija: potvrđivanje prvostepene presude od 40 godina zatvora, oslobađajuća presuda ili oštrija kazna.

Prvi advokat Radovana Karadžića Svetozar Vujačić kaže da bi bio srećan kada bi se usvojila žalba odbrane i kada bi Karadžić bio oslobođen.

- Po prirodi sam nepopravljivi optimista, ali ovde moramo da se suočimo sa realnošću. Naime, Haški tribunal je, od svog osnivanja, nakaza od suda u kojem se ne sudi po zakonima ili međunarodnom pravu, već po pravilniku ili statutu koji sami donose i menjaju kako im odgovara – kaže Vujačić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je pravda za Srbe selektivna i da za njih ne važe ni činjenice, ni dokazi.

- Dovoljno je da ste Srbin i vi ste tamo u startu optuženi. Imajući u vidu realnost, to kako Haški tribunal sudi i to da je Radovan Srbin, intimno bih bio zadovoljan kada bi se presuda potvrdila – kaže Vujačić.

Advokat Predrag Savić kaže da su se u Haškom sudu obogatili svi advokati, lekari i svi koji su učestvovali u procesima. Svi oni plaćeni su iz kase Ujedinjenih nacija i novac im je, ocenjuje, glavna motivacija i pokretač.

Smatra da bi od današnje presude mogla da se očekuje “mešana salata”.

Foto: TV Pink Printscreen

Branko Lukić, advokat, kaže da jesu u igri tri scenarija o kojima govore stručnjaci, a da to šta će Veće odlučiti nije poznato. Kaže da je optimista i da se nada da će danas biti izrečena oslobađajuća presuda, pod uslovom da sud gleda dokaze.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prema mom iskustvu sa Hagom, u meni postoji velika doza pesimizma, ali opet govorim, nažalost, Srbima se sudi na osnovu zajedničkog zločinačkog poduhvata, teorije koja nije predviđena ni u samom statute Tribunala, ali je uvedena od 1999. godine – kaže Lukić, dodajući da je sa pravne strane teško dati odbranu protiv ove teorije, te da pripadanje nekom narodu, u ovom slučaju srpskom, podrazumeva i krivicu.

Kaže da se boji da će tim pravcem ići i današnja presuda.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Advokat

#Novo jutro

#Radovan Karadžić

'