AKTUELNO

Vladimir Marinković potpredsenik narodne skupštine i Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije, složili su se da kosovski Albanci taktiziraju, da čekaju pogodniji trenutak kako bi ostvarili svoje političke interese.

Zečević je naglasio da je predsednik Vučić svojom politikom uspeo da obezbedi da se politika američke administracije promeni, i dodao da je ključno pitanje zapravo koja je uopšte bila funkcija podizanja taksi, i kako objašnjava, one su zapravo podignute kako bi se dobilo na vremenu.

- Očigledno da se kosovski Albanci služe tim taksama u neke političke svrhe, ili da odlože pregovore ili da podignu ulog. Kada je u pitanju EU za nas bi bilo kapitalno kada bi neka od članica povukla priznanje. To bi za nas predstavljalo ogroman uspeh u borbi za naše pozicije po pitanju Kosova i Metohije – rekao je Zečević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, moguće je da žele da sačekaju da Tramp ode i da smatraju da nisu u idealnoj poziciji i da kupuju vreme.

Angela Merkel izjavila je da je stav Nemačke po pitanju Kosova i Metohije jasan, da se oni zalažu za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i da Srbija treba da prizna istu. Marinković je rekao da je ovaj stav odavno poznat i aktuelan već petnaestak godina.

- Nemačke kompanije zapošljavaju više od 50 odsto naših građana, ali u svakom slučaju kada je u pitanju rešavanje problema Kosova i Metohije, mi moramo da imamo svoj stav, mi štitimo svoje nacionalne interese – rekao je Marinković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, vrlo smo raspoloženi za dijalog sa svima, sa partnerima iz EU i SAD i Ruske Federacije i Kine, koje prvenstveno žele da uvaže stavove Srbije i naše argumente, i kako dodaje, ono što je najbitnije za Srbiju jeste da održimo mir i stabilnost u regionu, koja će obezbediti dobru budućnost za naše građane i našu zemlju.

- U svakom slučaju čekamo da EU izvrši dodatni pritisak na Albance da ukinu anticivilizacijske takse. Poštujemo stav Amerike koja je čak i osudila taj čin i uvela sankcije kosovskim Albancima. Haradinaju su suspendovali vizu, sa željom da se dijalog otkoči i kako bi se došlo do zajedničkog rešenja – rekao je Marinković.

#Kosovo i Metohija

#Novo jutro

#Takse

'