AKTUELNO

Predsednik je Milera odlikovao za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije.

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas Orden srpske zastave drugog stepena predsedniku Upravnog odbora Gasproma Alekseju Mileru, uz ocenu da je Miler pokazao srcem, a ne novcem kako poštuje malu zemlju, slobodarski opredljenu i njen narod, koji je uvek uspevao da sačuva svoju zemlju.

Foto: Tanjug

Predsednik je Milera odlikovao za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije. Miler je istakao da nagradu shvata kao visoku ocenu rada cele kompanije na srpskom tržištu.

- Veliko hvala našim srpskim partnerima, srpskim prijateljima na konstruktivnom i zajedničkom radu. Rusko-srpska saradnja će jačati, naše partnersto u energetici će se širiti i radićemo na novim projektima. Gasprom će uvek biti uz vas - poručio je Miler.

On je podvukao da je Gasprom i u najkomplikovanijim prilikama. poštovao obavezu prema grajađanima Srbije i isporučivao gas. Zahvalio je srpskim partnerima na konstruktivnoj saradnji u više polja - isporuka, transport i skladištenje gasa.

- Poslednjih godina se isporučuje više gasa nego što je predviđeno, 150 miliona kubnih metara, što van svake sumnje svedoči o uspešnom socio-ekonomskom razvoju Srbije - rekao je Miler.

Prema njegovim rečima, od početka godine je primetna tendencija rast isporuke gasa, u odnosu 2017. godinu.

Foto: Tanjug

- Dajemo sve od sebe da pojačamo transport i isporuku gasa na srpsko tržište - rekao je Miler i i istakao značaj skladišta Banatski dvor.

On je ocenio kao upsešno poslovanje NIS-a, koji, kako kaže, uplaćuje najviše novca budžet i vodi modernizaciju preduzeća na osnovu najnovijih svetskih tehnologija. Miler je rekao da postoji ogromnan potencijal za razvoj saradnje na polju gasifikacije, ali i dodao da očekuje nove zajedničke projekte na polju kulture i sporta.

Predsednik Srbije je rekao da je Miler, time što je došao da primi orden Srbije, pokazao koliko mu je stalo do prijateljskih odnosa sa srpskim narodom. Srbija je od Milera naučila koliko je važna gasifikacija za napredak zemlje, rekao je Vučić.

- Pokazali ste srcem, a ne novcem kako poštujete malu zemlju, slobodarski opredeljenu i narod koji je uvek uspevao da sačuva svoju zemlju - poručio je Vučić.

On je istakao da je istorijska poseta predsednika Vladimira Putina bila od izuzetnog značaja za razvoj odnosa dve zemlje, a da je zahvaljujući predsedniku Rusije, prijateljstvo dve zemlje, koje je čvrsto i nepokolebljivo, ne samo ostalo na istom niovu, već je i unapređeno.

Predsednik je dodao da je saradnja Srbije i Rusije u oblasti energetike od neprocenjivog značaja, kao i međusobni prijateljski odnosi. Vučić je rekao da zahvaljujući Mileru i Gaspromu građani Srbije ne nailaze na probleme sa isporukom gasa.

Foto: Tanjug

Predsednik je ukazao da to nije jedina Milerova zasluga, već on kao i Gasprom imaju veliku ulogu u obnovi Hrama Svetog Save, simbola bratske saradnje dva pravoslavna naroda.

- Da živi prijateljstvo Srbije i Rusije, a vama lično beskrajno hvala ogromnom doprinosu koji ste dali za razvoj naših odnosa - poručio mu je Vučić.

Ceremoniji u Predsedništvu Srbije prisustvovali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, te predstavnici Gasproma.

#Aleksandar Vučić

#Gasprom

#Predsedništvo Srbije

'