AKTUELNO

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić i sekretar Generalnog saveta stranke Jedinstvena Rusija Andrej Turčak potpisali su danas u Beogradu zajedničku izjavu, kojom se izražava spremnost za produbljivanje rusko-srpskog strateškog partnerstva u interesu naroda dveju bratskih zemalja, čije iskreno prijateljstvo, kako je konstatovano, ima dugu istoriju i prošlo je iskušenje vremena

Zajedničkom izjavom, čije je potpisivanje obavljeno u prisustvu predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, dve stranke se obavezuju da će i nadalje nastaviti sa razvojem ravnopravne i uzajamno korisne saradnje i jačati tradicionalno prijateljstvo naroda Srbije i Rusije, saopštila je SNS.

Izraženo je i opredeljenje za jačanja strateškog partnerstva Srpske napredne stranke i Jedinstvene Rusije, uključujući održavanje bilateralnih međupartijskih konsultacija i poslovnih foruma, naizmenično u svakoj zemlji, kao i uključivanje omladinskih i drugih partnerskih organizacija i udruženja u tu saradnju.

U dokumentu se konstatuje da Srbija, koja sprovodi uravnoteženu međunarodnu politiku, uživa zasluženi autoritet daleko izvan Balkana, o čemu između ostalog svedoči u februaru uspešno održana Parlamentarna skupština Mediterana u Beogradu, kao i predstojeća 141. Skupština Interparlamentarne unije koja će uz učešće parlamentaraca sa svih kontinenata biti održana u oktobru ove godine u Beogradu.

Presudan doprinos ovakvom međunarodnom ugledu Srbije, kako je istaknuto, nesumnjivo je dala politika, koju sprovode Skupština, predsednik i Vlada Republike Srbije, a u kojoj Srpska napredna stranka ima ključnu ulogu.

Značajan deo zajedničke izjave posvećen je 20. godišnjici agresije NATO na SR Jugoslaviju, i konstatovano je da je tim događajem nanesen prvi razarajući udarac sistemu bezbednosti i saradnje u Evropi, koji proističe iz Helsinškog Završnog akta iz 1975. godine.

Strane su saglasne da vojna agresija NATO nije donela željenu stabilnost na Balkanu, kao i da je zanemarivanje principa neuplitanja u suverene poslove država dovelo do stvaranja zone zamrznutog i potencijalno opasnog konflikta na teritoriji Republike Srbije, na Kosovu i Metohiji, te da su jednostranim proglašenjem Kosova kao nezavisne države bitno i opasno prekršeni principi međunarodnog prava.

Dve stranke su, polazeći od zajedničkog pristupa razvoju bilateralnih odnosa, kao i zajedničkog pogleda na mnoge aktuelne probleme međunarodnog života, pozvale sve odgovorne političke snage da grade međunarodne odnose isključivo na bazi osnovnih principa Povelje UN, uključujući i nemešanje u suverene poslove nezavisnih država i njihov teritorijalni integritet.

Dve stranke izrazile su spremnost da koordiniraju svoje napore ka međunarodnim parlamentarnim i stranačkim platformama, i u tom smislu naglasile važnost ispunjavanja sporazuma iz Minska od strane svih potpisnica, čiji je cilj rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba, i zajednički istakle neprihvatljivost primene sankcija bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Dve stranke, takođe, zajednički osuđuju bilo kakve manifestacije fašizma, neonacizma, rasizma, ksenofobije, podsticanja međuetničke i međureligijske mržnje, međunarodnog terorizma, upotrebe informacija i kompjuterskih tehnologija za nepristojne i kriminalne svrhe.

Obe strane podržale su inicijativu za održavanje međunarodne konferencije u Beogradu posvećene aktuelnim problemima bezbednosti i saradnje u Evropi, uz učešće parlamentaraca, predstavnika društva i stručnjaka iz zemalja članica OEBS-a, dodaje se u saopštenju.

#Aleksandar Vučić

#SNS

#Vladimir Putin

'