AKTUELNO

On je železničku liniju Beograd-Kosovska Mitrovica nazvao "provokativnom".

Ministar spoljnih poslova jednostrano proglašene Republike Kosovo Enver Hodžaj, uputio je pismo na adresu ministarstva spoljnih poslova 49 zemalja, u kojem je ministre detaljno obavestio o "provokaciji Beograda" da "ilegalno uspostavi železničku liniju do Beograda do Kosova", prenose prištinski mediji.

Hodžaj je upozorio da taj slučaj nije izolovan, i da je "deo sistematskog pristupa Srbije neprijateljski nastrojene prema Kosovu".

U pismu adresiranom na četiri strane, Hodžaj kao "provokacije Beograda" navodi i izgradnju zida kod mosta u severnomdelu Kosovske Mitrovice, povlačenje ministara i poslanika Srba iz kosovskih vlasti, hapšenje jednog od direktora Policije Kosova Nehata Tačija.

-U poslednjih nekoliko nedelja i meseci, Republika Kosovo bila je predmet brojnih provokativnih i agresivnih akcija Vlade Srbije. U subotu, 14. januara 2017. godine, Vlada Srbije najavila je otvaranje ilegalne direktne železničke linije od Beograda do Mitrovice, i poslala voz s kontroverznim i provokativnim porukama. Poruke na vozu imale su za cilj podrivanje normalizacije i dobrosusedskih odnosa - napisao je Hodžaj.

Hodžaj je dodao da je posle nekoliko upozorenja i opsežnih konsultacija, Vlada Kosova zabranila ulazak "ilegalnog i provokativnog voza" na Kosovo i "na taj način osigurala da ne dođe do upada Srbije na sever zemlje".

Po navodima ministra, zabrinutost nije bila samo za sever, već i za čitavo Kosovo, uz "mogućnost destabilizacije prilika u čitavom regionu".

Č.N.

#Enver Hodžaj

#Kosovo

#Srbija

'