AKTUELNO

Jedna od tema bila je da se hitno ostvari napredak u humanitarnim pitanjima.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o sprovođenju primirja u Ukrajini i sirijskom pitanju uoči mirovnih pregovora u Astani, saopšteno je iz francuskog predsedništva.

U telefonskom razgovoru troje zvaničnika, francuski šef države insistirao je na potrebi da se prekid vatre u Ukrajini sprovodi na verodostojan, potpun i trajan način.

Oland je takođe ukazao da je hitno da se ostvari napredak u humanitarnim pitanjima kao što je oslobađanje zatvorenika i ponovno uspostavljanje snabdevanja vodom.

Za Olanda sporazumi o mirovnom procesu u Ukrajini, potpisani u Minsku u februaru 2015, predstavljaju jedni put za mirno rešenje ukrajinske krize.

Varljivo primirje u Ukrajini

Ukrajina je od aprila 2014. godine u sukobu koji je odneo više od 9.600 života. Krajem decembra stupio je na snagu novi neograničen prekid vatre na istoku zemlje između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske koji se uzajamno optužuju da ga krše.

Kada je reč o Siriji, francuski predsednik smatra da sastanak u Astani, glavnom gradu Kazahstana, zakazan za 23. februar treba da bude samo jedna faza u nastavku pregovora u Ženevi pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Oland je još jednom apelovao da se poštuje primirje, ali takođe je zatražio da u Astani bude u punoj meri predstavljena sirijska opozicija.

Već je danas, međutim, najveća sirijska pobunjenička grupa Ahrar al-Šam objavila da neće učestvovati u pregovorima u Astani, optuživiši vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada za kršenje primirja.

Izaslanici Damaska i sirijskih pobunjenika treba u Astani da imaju direktne pregovore pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske. Ako taj susret bude uspešan mogao bi otvoriti put ka pregovorima pod okriljem UN, 8. februara u Ženevi.

J. Stanković

#Angela Merkel

#Fransoa Oland

#Sirija

#Ukrajina

#Vladimir Putin

'