AKTUELNO

Osmoro od ukupno 20 sudija Specijalizovanih veća novog haškog suda za zločine OVK sudilo je u okviru misije Euleksa na KiM, a šestoro imaju iskustvo kao članovi veća Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Većina sudija izabranih u novi haški sud imala je neko iskustvo sa postupcima za zločine na prostoru bivše Jugoslavije, a time i kontakte sa optuženima, advokatima ili svedocima.

Među njima su bivši advokati Nasera Orića, Ante Gotovine, Mladena Markača, Florans Artman.

Advokat Branko Lukić rekoa je za Novo jutro da smatra da Amerika želi da kontrloliše sva deašvanja na Balkanu, posebno na KiM.

- Kontrola se najlakše ostvaruje preko tužiaštva. Kakva bude optužba, takav će biti ishod. Sumnjivo je to što dolazi i neko iz Amerike da to kontroliše – smatra Lukić.

Goran Petronijević advokat kaže da je činjenica da je ovoliki broj sudija bivši advokati kod nas se gleda malo drugačije.

- Ti ljudi su radili na predmetima koji su bili vezani sa utvrđivanjem srpske krivice može da ima uticaja na suđenje – smatra Petronijević.

- Ima sudija u Haškom trbibunalu gde su izdvajali mišljenja, ali te sudije se nisu tamo zadržavali – kaže Petronijević.

- Mislim da svi sa ovih prostora imaju sumnju u rad ovog tribunal koji još uvek nije ni počeo – rekao je Zoran Živanović advokat.

Porodica ispašta jer ubistvo Olivera Ivanovića još nije rešeno

Vest da Priština upire prstom u Srbiju po pitanju istrage o ubistvu Olivera Ivaovića izazvala je brojne rekacije. Živanović je rekao je da je za istragu ovog ubistva jako važno da nadležni organi sarađuju.

- Na jedan način nije dobro što istragu o ubistvu Olivera Ivanovića vode dva organa. Uvek je istraga dobra kada se vodi jedinstveno, ili kada saradnja postoji. U ovom slučaju toga nema. Teško je reći u čemu je stvar – rekao je Živanović.

Petronijević kaže da je zajednička istraga važna zbog uspeha.

- Onog trenutka ko je spečio da se to uradi, znači da je želeo da prikrije nešto – objašnjava Petronijević.

Po Lukiću porodica najviše ispašta. Po njemu Kosovo ima najviše intresa da prikrije.

- Porodica trpi najviše. Njima je istina važna – kaže Lukić, po kojem je začuđujuće da nema snimaka koji bi pomogli razrešavanju ovog slučaja.

Petronijević dodaje da svi dokazi koji bi mogli da dovedu kod isitne mogu da se nalaze kod prištinskih vlasti. - Možda je reč o manipulaciji – kaže Petronijević.

#OVK

'