AKTUELNO

Jučerašnji napad na dve džamije u Novom Zelandu vest je koja je u celom svetu bila broj jedan. U terorističkom napadu ubijeno čak 49 osoba, a ranjeno više od 20

Na internetu se pojavio snimak teroriste Brantona Taranta koji je nemilosrdno ubijao svakog koga je video. Na snimku se vidi kako on nemilosrdno ide džamijom i ubija ljude. Mogu se videti tela kako leže na zemlji. Krvnik je ceo napad snimio i prenosio uživo na Fejsbuku.

Analitičar Dragomir Anđelković za Novo jutro kaže da je najpre itaknuta inspiracija da je ubica bio inspirisan Balkanom. Anđelković se pita zbog čega je ubica slušao pesme iz ovog kraja.

- To su ozbiljne geopolotičke igre. Nismo mi prouzrokovali sukobe u muslimanskim zemljama. Mnogo toga se na kraju završava u Vašingtonu i Londonu. Odatle je izazvano i Arapsko proleće, strašni ratovi su tako počeli – kaže Anđelković objašnajvajući da su sukobi velikih sila za sobom ostalili “more krvi mnogih Muslimana” koji su zbog toga ogorčeni.

Međutim, Anđelković se pita zbog čega se sada Balkan i Srbija stavljaju u prvi plan. - To je zloupotreba tog crnog mita iz devedesetih i sada ga je neko iskopao. Da li je on stavrno bio ispirisan, a reč je o čoveku koji je verovatno psihički nestabilan. Loša je namera da se mi nabedimo za stavri za koje svakako mi nismo krivi – kaže Anđelković

Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO kaže da je sve što se desilo u Novom Zelandu poruka da žvivimo u neizvesnim i oapsnim vermenima

- Ako je taj počinilac na neki način nalazio inspiraciju u prošlosti našoj, to ne može da ima veze sa Srpskim narodom. Mi takve akte nismo činil, mi smo se samo branili – kaže Čortić.

- Pitanje je kako neko sa takvim psihloškim stanjem da učini. Možda će neko drugačiji rešiti da se sveti isto tako. Ekstremisti se vraćaju na Balkan, iz krajeva gde su ratovali – kaže Anđelković, isitčući da ovo treba ozbiljno shvatiti.

- Ovo je nova faza kampanje protiv RS i Srbije – dodaje Anđelković.

#Džihadisti

'