AKTUELNO

Nisam član SNS i ne bavim se politikom, već se bavim analizama iz kojih izbacujem emocije. Zaista imamo situaciju, zahvaljujući Vučiću, da je Srbija poštovana i da nas niko ne tretira kao lažove, kako je bilo do pre pet ili šest godina, kaže za emisiju "Pravac" Orhan Dragaš.

Pitanje Kosova nije samo pitanje rešavanja nekog geografskog problema, već je pre svega pitanje za narode i živote nešeg regiona, kaže direktor Međunarodnog instituta za bezbednost dr Orhan Dragaš.

- Mnogo generacija je upropastilo svoje živote u ratovima, ali danas ne postoje kapaciteti za ratovanje. Mediji imaju ključnu ulogu u profilisanju javnog mnjenja, pa tako ispada da Srbija ima između 200 i 250 MiG-ova! Pa i da ih imamo, mi smo okruženi NATO zemljama, što znači da bi ratovanje sa bilo kojim od suseda značilo da ratujemo sa NATO - objašnjava Dragaš za emisiju "Pravac". Ističe da Aleksandar Vučić pokušava da objasni narodu koliko je "besmisleno pecati se na ono što govore kosovski Albanci".

Foto: TV Pink Printscreen

Srbija, kaže, ne sme ishitreno da reaguje na provokacije koje dolaze iz Prištine.

- Mene kao građanina Srbije izluđuje kada čujem izjavu "pozivamo obe strane da se uzdrže", iako su incident, nakon kojeg je ovakva izjava usledila, izazvali Albanci. Srbija stalno trpi provokacije, kao što je uvođenje anticivilizacijskih taksi koje predstavljaju zabranu trgovine! Evropska unija je ovo mogla da spreči, ali nema kapacitet - ističe dr Dragaš.

Kaže da Srbija danas ima bolju poziciju nego ranije, budući da "oni koji su gajili, ljuljali i stvorili Kosovo, danas se prema njemu ponašaju oštro i strogo". Dodaje da pojedinci iz Amerike prekidaju odnose sa Kosovom, te da su ovo potezi koji najavljuju drastične korake.

- SAD vrše najjači mogući pritisak na Kosovo, dok Evropa ništa nije uradila, a Nemačka naprotiv, što nam je u svojim izjavama dokazao nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas - podseća Dragaš.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je u ovakvoj situaciji važno mudro postupiti i biti u dobrim odnosima sa velikim zemljama, kao što su SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka... Srbija, kaže, danas ispada "dobar momak", a Kosovo loš, i to zahvaljujući temeljnoj, strpljivoj borbi i jasnim putem koji Vučić ima.

- Nisam član SNS i ne bavim se politikom, već se bavim analizama iz kojih izbacujem emocije. Zaista imamo situaciju, zahvaljujući Vučiću, da je Srbija poštovana i da nas niko ne tretira kao lažove, kako je bilo do pre pet ili šest godina - kaže Dragaš za Pink3 Info.

#Emisija Pravac

#Orhan Dragaš

'