AKTUELNO

Ako hoćete da budete lider, vi morate da ispunite zakonske uslove i da registrujete stranku, ne možete da koristite neke nepoštene metode spajanja partija kako bi izbegli to da skupljate 10.000 potpisa, rekao je za portal Pink.rs, politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Stanković je za portal Pink.rs, istakao da je to što lider SzS Dragan Đilas namerava da uradi sa strankom Dejana Bulatovića, nešto što treba strukturalno onemogućiti u političkom životu ubuduće.

- To je zapravo jedna vrsta političke prevare. Mislim da je potrebno sprečiti preuzimanje političkih partija od strane nekih lidera. Imate registrovanu partiju, i onda se ni od kuda pojavi neko ko će da promeni ime stranke i istakne sva ona prava koje imaju registrovane stranke i pojavi se pravo ni od kuda neki novi lider, to je upravo ono što je uradio Vuk Jeremić. Ako hoćete da budete lider vi morate da ispunite zakonske uslove i da registrujete stranku, ne možete da koristite neke nepoštene metode spajanja partija, kako bi izbegli to da skupljate 10.000 potpisa – rekao je Stanković.

Kako kaže, treba pojačati taj element zakonske kontrole načina na koji stranke nastaju i dodaje da treba strukturalno onemogućiti da se takve političke smicalice koje su u osnovi prevare, dešavaju u političkom životu.

- To je nešto što je izigravanje demokratije. To su stvari koje takođe otvaraju razumnu sumnju da li je tu bilo i nekih finansijskih transakcija, jer, zašto bi neko ko je ko je registrovao stranku, istu ustupio Vuku Jeremiću ili Draganu Đilasu. A sa druge strane, to je i nepošteno jer da imaju autentičnu podršku građana oni bi prosto sami registrovali partiju i okupili neko jezgro oko sebe i ljude koji bi im bili najbliži saradnici i koji bi bili njihove pristalice – rekao je Stanković.

On ističe da to zapravo predstavlja neku vrstu korišćenja zakonskih rupa i nekih sumnjivih dilova sa liderčićima koji nemaju nikakav trag u javnosti ali imaju registrovanu stranku.

- Treba raditi na tome da se smanji broj partija i da se smanji parazitiranje. Da se smanji proces političkih malverzacija. Sve treba strukturno zakonski definisati i stvoriti jednu političku strukturu da zaista oni koji imaju utemeljenje u narodu, imaju i političku zastupljenost u institucijama – rekao je Stanković.

Stanković ističe da je vreme da se stvore neka zakonska i institucionalna rešenja da zaista postoje one partije koje imaju utemeljenje u društvu, koje imaju organizacionu strukturu, koje mogu da iznesu izborne kampanje i da učestvuju u političkom životu.

- Ukoliko nešto postoji samo na papiru, samo stvara veliku konfuziju. Sa velikim brojem partija imamo i ne tako malu konfuziju u političkom životu koja dolazi do izražaja posebno kada krene predizborna kampanja i kada se kao pečurke pojavljuju stranke nekih političkih egzibicionista i samozvanaca koje osim što zauzimaju prostor u medijima i troše budžetska sredstva, faktički ne donose na političkoj sceni – rekao je Stanković.

#Dejan Vuk Stanković

'