AKTUELNO

Više od 90 stranaka u Srbiji uopšte nisu aktivne, pa samim tim ne bi ni trebale da funkcionišu. Tako se stvara plodno tlo za različite malverzacije, rekao je u intervjuu za portal PINK.RS politički analitičar Branko Radun.

Novi Zakon o političkim strankama čija je priprema u toku predviđa da se partija koja ne izađe na izbore u roku od osam godina briše iz registra. Ta bi odredba, ukoliko se donese donela velike promene na političkoj pozornici Srbije. Radun je u intervjuu za portal Pink.rs, rekao da bi ionako predugačak spisak stranaka u Srbiji, svakako trebalo revidirati.

Smatrate li da je takav zakon potreban u Srbiji?

- Većina registrovanih stranaka u Srbiji ne funkcioniše, nemaju partijski život, nemaju aktivnosti, neko ih je u nekom momentu prijavio, registrovao stranku, a da nije pokrenuo političku aktivnost. Preko 90 stranaka u Srbiji uopšte nisu aktivne, pa samim tim ne bi ni trebale da funkcionišu. Ako nemaju političke aktivnosti, ako ne izlaze na izbore, ako nemaju neke kampanje, prihode, rashode.

Odredba je i ranije predlagana. Da li je sada trenutak da se ona i donese?

- Postavlja se pitanje šta će sve biti uslovi. Da li će sve stranke morati ponovo na registraciju, da se vidi ko zapravo funkcioniše. Neke stranke su, na primer, u nekom momentu i skupile potpise, video sam da se sa tim zapravo rade mnoge manipulacije. Dešavaju se i razne malverzacije. Prodaju se, preprodaju. Na primer ovo sa Đilasom, šta to znači, od dve pravi novu, treću stranku. Stvara se crno tržište stranaka sa čime se trguje i to onda nema smisla.

Ukoliko bi danas bio reizbor, koliko bi stranaka uopšte skupilo potrebnu podršku za registraciju?

- U ovom trenutku bi eventualno desetak stranaka uspelo da dobije neophodnu podršku građana i da se registruje kao takva. U vrh glave. I opet bi mogle da izađu na izbore i da ne osvoje ni jedan odsto. To ne garantuje da bi one dobile neki rezultat na izborima. Jednostavno, neka grupa se skupila i dobila neophodu podršku za potpise. Kada svako može da se kandiduje dobijamo političku papazjaniju. To je onda plodno tlo za različite malverzacije i trgovine.

Koje su to aktivnosti koje bi stranka trebalo da preduzima kako bi bila politički aktivna i zadobila neophodnu podršku i poverenje građana?

- Da ima članove stranke, da učestvuje na izborima, da ima odbore po gradovima, i da ima neku političku aktivnost. Mora neke uslove da ispunjava da bi mogla da učestvuje u političkom životu. Oni ostvaruju različite privilegije. Mnogi su na primer, napravili stranku u nekom periodu 90-tih godina, kako bi dobili neke prostorije u centru grada po povlašćenim cenama. Opet, neki učestvuju na izborima kako bi samo smetali drugima. Imamo i te falš stranke. Tu se dosta manipulisalo, tako da bi se se sa nekim strožijim sistemom smanjio prostor za manipulaciju.

#Branko Radun

'