separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Dačić: Neke zemlje hrabre Haradinaja da ne ukida takse


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovske takse na robu iz Srbije i BiH dugo opstaju jer pritisak međunarodne zajednice na Prištinu nije efektivan i zato što neke zemlje hrabre premijera Kosova Ramuša Haradinaja da ih ne ukida.


- Takse dugo opstaju jer međunarodna zajednica nije jedinstvena o tom pitanju i pritisak nije efektivan. Bez jasnih preciziranih mera protiv Prištine neće doći do ukidanja taksi i nastavka dijaloga - rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa šefom diplomatije Grenade Čarlsom Piterom Dejvidom.  

Dačić je kazao da nemaju svi u međunarodnoj zajednici želju da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen i da se što pre dođe do rešenja, i dodao da za to imaju različite razloge.

Šef srpske diplomatije je naveo da neke zemlje hrabre Haradinaja da ne ukida takse kako dijalog ne bi bio nastavljen, jer čekaju da se završe evropski izbori. "Očigledno da Nemačka i Velika Britanija ne dele entuzijazam da bi relativno brzo moglo da se dođe do rešenja", dodao je Dačić.

On je kazao da sada postoji "multipliciranje geostrateških problema" i da se ne radi se više o preplitanju interesa Istoka i Zapada, nego o preplitanju različitih interesa unutar Zapada.

Dačić je naveo i da Srbija pozitivno ocenjuje aktivnosti SAD na rešavanju kosovskog pitanja zato što je Vašington pokazao visok nivo zainteresovanosti za pronalaženje kompromisnog rešenja.

- Mi sada imamo situaciju da SAD prihvataju da se iznova razgovara o Kosovu, iako ranije nikad nisu htele da čuju za to, ali neke evropske zemlje huškaju Albance da ne prihvataju bilo kakve compromise - rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da izjava šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da konačni sporazum Beograda i Prištine mora da dobije podršku Saveta bezbednosti UN, nije ništa novo u odnosu na ranije izjave srpskih zvaničnika.

- Uvek sam govorio da svako rešenje do kojeg se dođe u dijalogu, na kraju mora da bude verifikovano i pretočeno u pravne tekovine međunarodnog poretka nekom odlukom Saveta bezbednosti UN - kazao je Dačić.

On je rekao da to ne znači da će doći do promene formata dijaloga, iako neke evropske zemlje imaju primedbe na rad Mogerini.

- Te zemlje misle da one treba da preuzmu inicijativu. Ukoliko te zemlje misle da Srbiju treba više da pritisnu da prizna nezavisnost Kosova, neka uopšte ne računaju na to - kazao je.

Dačić je dodao da se neke od tih zemalja sada pojavljuju s idejama da Srbija prizna nezavisno Kosovo, a da zauzvrat Zajednica srpskih opština dobije veliku autonomiju.

- Nemojte uopšte da mislite da je to realno, nemojte da se zanosite time. Srbija želi kompromis, a to što oni traže nije kompromis, nego prihvatanje jednostrane odluke Prištine - rekao je šef srpske diplomatije.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti