AKTUELNO

Na severu Kosova naseljenom Srbima primećuje se porast napetosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi "Sputnjik".

- Albanske kosovske vlasti preuzimaju vlast na administrativnoj granici, objašnjavajući to potrebom da se prekine uvoz nelegalnih, kako oni smatraju, isporuka robe iz Srbije uprkos stoprocentnim carinama koje je Priština uvela u novembru prošle godine. Pogoršava se situacija sa dostupnošću nekih životnih namirnica, pre svega pojedinih prehrambenih proizvoda - kazala je Zaharova.

Ona je rekla da je Priština objavila poternicu za nizom važnih ličnosti srpske zajednice i da se prištinske bezbednosne snage raspoređuju u područjima blizu područja gde žive Srbi.

Zaharova je podsetila da je 7. marta ove godine prištinska skupština donela ultimativnu platformu koja jednostavno obesmišljava dijalog Beograda i Prištine, kao i na nedavne pokušaje da se uspostavi kontrola nad srpskim delom kombinata "Trepča" i ostavi bez posla nekoliko hiljada radnika.

- Ove mere kosovskih vlasti predstavljaju zatezanje omče i sistematično potiskivanje Srba iz pokrajine i stvaranje za njih nemogućih uslova, kao i zastrašivanje u duhu etničkog čišćenja. Gde su sve evropske strukture za zaštitu prava? Gde su ljudi koji se bave pitanjima ljudskih prava i koji se razumeju u problem ovog regiona - upitala je ruska zvaničnica.

Ona je dodala da su međunarodne snage za Kosovo obavezne da ispunjavaju mandat koji im je poverio Savet bezbednosti UN i da ne dozvole nasilje nad kosovskim Srbima.

- Sadašnja kriza na severu Kosova predstavlja posledicu višegodišnjeg popuštanja Prištini od strane spoljnih pokrovitelja - SAD i Evropske unije, koje su obavezne da utiču na ponašanje ekstremista. Ovo objašnjava trenutne preterane apetite kosovskih Albanaca, njihovu nepomirljivu politiku u dijalogu s Beogradom. Vašington i Brisel su dužni da ograniče ekstremiste iz Prištine koji su vaspitani pod pokroviteljstvom Zapada - rekla je Zaharova.

#Kosovo

#Marija Zaharova

#Srbin

'