AKTUELNO

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Ričard Mur održaće sastanak sa kosovskim pregovaračkim timom, a na pitanje da li je doneo bilo kakvu poruku iz Londona, rekao je da postoji posebna poruka, ali da će na sastanku reći Ramušu Haradinaju.

Britanski zvaničnik je dao ovaj odgovor za Klan Kosova pre sastanka sa Haradinajem.

Prištinski mediji navode da će pregovarački tim tokom sastanka predstaviti zvaničnog predstavnika dijaloga.

Prema nekim informacijama, Mur je odgodio ovaj sastanak zbog, kako je rečeno, nevremena, ali je sinoć ipak sleteo u Prištinu i prema nezvaničnim informacijama odmah se sastao sa Hašimom Tačijem u njegovoj kući.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine zapao u krizu i pre nego što je kosovska vlada odlučila da uvede taksu od 100 na srpske i proizvode iz Bosne i Herecegovine i da nastavak razgovora ne treba uslovljavati.

- Imamo nedostatak transparentnosti. Podsticanje predložene razmene teritorija i nesprovođenje postojećih sporazuma. To su razlozi. Dijalog se može i treba nastaviti bezuslovnim tarifama - napisao je Ramuš Haradinaj na svom Tviter nalogu

Haradinaj je reagujući na izjavu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini, koja je iz sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku pozvala Prištinu da ukine taksu, dodao da je "dijalog između dve države izašao iz koloseka pre uvođenja takse".

- Izjava šefice diplomatije EU Federike Mogerini da rešenje kosovskog pitanja treba da bude verifikovano u SB UN ukazuje na novi pravac u rešavanju kosovskog problema koji bi podrazumevao izmenu Rezolucije 1244 SB UN, što ima i dobre i loše štrane - rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Kako je Drecun izjavio izmene Rezolucije 1244 mogu da predstavljaju zamku za Srbiju zbog različitih tumačenja međunarodnog prava, ali je podsetio i da Rezolucija ne može da se izmeni bez saglasnosti pet stalnih članica SB UN, među kojima su Rusija i Kina.

#Kosovo i Metohija

#Ramuš Haradinaj

#Velika Britanija

'