AKTUELNO

Tajani, koji će naslediti Martina Šulca, vodio je od prvog kruga glasanja, posle koalicionog dogovora sa liberalima.

Italijanski konzervativni političar Antonio Tajani, Evropske narodne partije (EPP) izabran je večeras posle četiri kruga glasanja, za novog predsednika Evropskog parlamenta.

Evropski zvaničnici su rekli da je Tajani (63) obezbedio 351 glas, dok je njegov zemljak, kandidat levog centra, socijaldemokrata Đani Pitela osvojio 282 glasa.

Posle Donalda Tuska koji je na čelu Evropskog saveta, i Žan-Klod Junkera, predsednika Evropske komisije, Tajani, inače bivši portparol nekadašnjeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, biće treći demohrišćanin koji će obavljati jednu od tri najviše pozicije u EU.

On se kandidovao ispred Evropske narodne partije desnog centra - najveće grupe u skupštini od 751 mesta, pa je stoga njegova pobeda mogla da se očekuje. Predstavljajući kandidaturu on je rekao da veruje u Evropu, ali da je Evropi potrebna promena.

-Treba nam predsednik, ne premijer, predsednik s iskustvom i hteo bih da vam na raspolaganje stavim moje 23-godišnje iskustvo - rekao je Tajani.

Tajani ima solidno iskustvo - bio je komesar EU za saobraćaj od 2008. do 2010, a potom komesar za industriju 2010-2014. U EP Tajani ulazi 1994, a te godine je postao i osnivački član partije Forca Italija bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, a kasnije je bio njegov portparol.

EP se suočava sa burnim izborima posle sloma koalicije proevropskih partija u vreme kada se krizom pogođena EU suočava sa talasom evroskeptičnog populizma.

S. P.

#Antonio Tajani

#Evropski Parlament

#predsednik

'