AKTUELNO

Najvažnije je izvući neku pouku iz ovog slučaja kako se ne bi nastavile dalje tenzije.

I Srbi i Albanci na Kosovu na Metohiji moraju da komuniciraju međusobno i da žive što normalnije, a političari moraju da nađu način kako da dijalogom rešavaju dalja pitanja, saglasni su Željko Cvijanović i Idro Seferi u emisiji PRAVAC na TV Pink3.

Analitičar Željko Cvijanović rekao je da se mora posmatrati "slučaj voz" i u simboličkom smislu. On je podsetio da smo mogli da vidimo ofanzivan stav Srbije o pitanjima na KiM posle toliko vremena, a da istovremeno imamo najave Srba sa severa da će sami formirati Zajednicu srpskih opština ukoliko se to ne dogodi do 15. februara. Takođe, u ovom trenutku postoje ozbiljne najave promene međunarodnih okolnosti.

Foto: Printscreen Youtube

- Srbija je pokazala da se ne miri se ulogom koja joj je na neki način namenjena, a to je da treba da plati ceh dešavanja sukoba na Balkanu. Postupak premijera Aleksandra Vučića i njegova odluka da zaustavi voz neće doneti neku prednost Srbiji u daljem pregovaračkom procesu. Ipak, možemo reći da je na neki način, ceo događaj politički uspošno urađen i to možemo da vidimo po reakciji iz svetskih centara - rekao je Cvijanović

EU trenutno ima svoje probleme i to se vidi reakcijom Brisela, smatra Cvijanović i  dodaje da to otvara mogućnost direktnog razgovora Beograda i Priština. Kako dodaje, najvažnije je da se uvede reciprocitet u zahtevima da bi svako rešenje bilo moguće da zaživi.

- Poruka je da mirovni proces, kako je do sada vođen, postaje neodrživ. Briselskim sporazumom je Srbija mnogo žrtvovala, ali je dobila Zajednicu srpskih opština. Na kraju se videlo da je zapelo u implemnetaciji ne zbog onoga što je Beograd trebalo da uradi, već zbog onoga što je zadatak Prištine. Upravo zato mora da se dobije novi format razgovora - kaže Cvijanović.

Novinar Idro Seferi podseća da je situacija sa vozom iz Srbije samo nastavak stagnacije dijaloga Beograda i Prištine u poslednjih šest meseci i ne rešavanje otvorrenih pitanja i problema građana.

Foto: Printscreen Youtube

- Najsporniji je bio naziv "Kosovo je Srbija" na vozu, koji je uznemirio albansko stanovništvo, pa je Priština morala da reaguje politički. Tako Srbima na severu isto će smetati najava da se ruši zid u Mitrovici i o tome se mora voditi računa. To mora da se reši mirnim putem i dijalogom , iako se pravimo da ne stvaramo tenzije, ipak to činimo. Brisel je zbog svojih problema zaboravio na Balkan i trtenutno se ne bave ozbiljno ovim pitanjem.

Sigurno je bilo konsultacija Prištine sa NATO i KFOR-om kako da reaguju i da pošalju specijalne jedinice na sever Kosova, smatra Seferi i dodaje da je sada najvažnije ponovo početi implementaciju Briselskog sporazuma i rešavati probleme koji postoje.

- Potpisan je sporazum i Priština mora da ispoštuje potpisano i da oformi ZSO. Iako je ovo godina izbora, biće razne retorike, ali mora da se nastavi dijalog - zaključuje Seferi.

S. P.

#Idro Seferi

#Kosovo

#Kosovska Mitrovica

#Voz

#Željko Cvijanović

'