AKTUELNO

On je reagovanja evropskih zvaničnika nazvao prevarom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je spreman da se povuče sa predsedničke pozicije ako Srbija, u slučaju ubijanja Srba na KiM, odćuti Albancima, a reagovanja evropskih zvaničnika na njegove izjave, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, nazvao je prevarom.

- EU je trebalo da regauje kada je skoro minirana puga i kada nije dozvoljeno da prođe srpski voz. Pa, ako Johanes Han kaže da ja ne gledam u budućnost i da je budućnost Srbije nezavisno Kosovo onda nemamo o čemu da razgovramo. Onda je on prevara za sva vremena i to što radi EU je prevara - naglasio je Nikolić.

Na konstataciju da su njegove izjave uznemirile ljude, predsednik Srbije kaže da su se ljudi uznemirili na KiM kada su videli pripadnike ROSU.

- Je li to deo Srbije? Jeste, e, onda smo svi uzmenireni - naveo je Nikolić i dodao:

- Mi ne zveckamo oružjem već na tu ravan prebacujemo ukoliko bude bio ugrožen srpski narod na KiM. I da, rekao sam da ću i ja ako treba otići u rat, pa i moji sinovi.

Srbija će, poručio je, odbrani Srbe na KiM i o tome postoji potpuna saglasnost vlade i predsednika.

- A to što sam rekao da ćemo poslati vojsku su zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost - naveo je Nikolić.

Upitan da li sve ovo ima veze s izborima, Nikolić kaže - pa ne mislite valjda da sam ovo sam iskonstruisao, još nisam ni kandidat.

- O ovome govorim kao predsednik Srbije, a ne kao kandidat i stalo mi je do života Srba i na Kosovi i svuda, a ne do rejtinga - naveo je Nikolić.

On kaže da su njegovi sinovi tokom rata u bivšoj Jugoslaviji bili mali, ali da je tokom bombardovanja 1999. godine njegov sin Radomir dobrovoljno otišao u vojsku i to pet dana pre bombardovanja.

- Nije imao poziv, prijavio se i sve vreme rata bio je u uniformi i nije bio u mojoj kući, u mom kabinetu, nego tamo gde je njegova kasarna izmeštena. Služio je vojsku u Ribnici u Kraljevu, a bili su iz mesteni u širem regionu Kraljeva koji je svakog dana bio bombardovan - naglasio je Nikolić.

Kako kaže, uvek roditelj prvo sebe izlaže, a ne decu.

Nikolić je rekao i da je po rezoluciji UN 1244 moguće vratiti do 1.000 vojnika na KiM.

- Međutim, to nikada nije zatražila Vlada Srbije, u međuvremu su svi visoki predstavnici radili na nezavisnosti. To je naš adut u svim pregovorima s Albancima zašto Rosu ne može da dođe na sever Kosova, jer smo se dogovorili da i mi ne tražimo da naša vojska dođe tamo - rekao je predsednik.

Č.N.

#EU

#Kosovo

#Rat

#Tomislav Nikolić

'