AKTUELNO

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je u razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Vašingtonu veće angažovanje SAD u rešavanje kosovskog pitanja.

Kurc, koji je prvi austrijski kancelar koji se u Beloj kući sastao s jednim američkim predsednikom u poslednjih 13 godina, kako je preneo novinarima posle razgovora, rekao je da SAD na Kosovu "imaju jak uticaj koji bi mogle pozitivno iskoristiti".

Austrija, istakao je Kurc, pozitivno gleda na dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija i podržala bi razmenu teritorija, iako se tu radi o škakljivoj temi.

- Ako se dve strane oko nečeg dogovore, Evropljani ne bi trebalo da im stoje na putu, a tako ni Amerikanci - poručio je Kurc.

On je preneo da je Tramp izrazio želju da Austrija poveća budžet za vojsku, a Kurc mu je jasno stavio do znanja da Beč poštuje njegov stav, ali da o svojim budžetskim pitanjima sam odlučuje. Kurc je priznao da Austrija ima manje izdatke za svoju odbranu od drugih država, ali je što se tiče učešća u međunarodnim mirovnim misijama, nadprosečno zastupljena.

- Verujem da u suštini američka administracija ima interes za dobrim odnosima, ali u mnogim pitanjima smo različitih mišljenja - opisao je Kurc razgovor sa Trampom.

Prema njegovim rečima, velika tema sa Trampom bio je i Severni tok 2, a Kurc je kazao da Austrija ima jasan stav po tom pitanju jer postoji potreba za osiguranje snabdevanja gasom.

- Mi podržavamo taj projekat - podvukao je Kurc, dodajući da je Austrija otvorena i za prijem američkog tečnog gasa, ali da aktuelno cena nije konkurentna. - Zbog toga će Austrija gas i dalje, uglavnom, kupovati iz Rusije - objasnio je Kurc.

Što se tiče trgovinskog spora SAD i EU, austrijski kancelar je izrazio nadu da će biti moguće brzo naći rešenje.

Ukazao je da bi carine na automobile iz EU pogodile austrijsku industriju dobavljača, i da bi taj spor mogao koštati Austriju "svaku sekundu jedno radno mesto". Takođe je bilo reči i o Rusiji, Bliskom istoku i Severnoj Koreji, kazao je Kurc austrijskoj državnoj televiziji ORF.

Austrijski kancelar je najpre u četiri oka razgovarao sa Trampom, koji ga je posebno pohvalio zbog mladosti.

- Moram vam reći da je on veoma mladi vođa. Vi ste mlad čovek, što je veoma dobro - kazao je Tramp pred novinarima nakon rukovanja, a Kurc mu je odgovorio da je situacija oko problema s njegovim godinama svakog dana sve bolja.

- Austrija je u poređenju sa SAD jedna mala, ali veoma lepa zemlja - podvukao je Kurc, ukazujući da se Austrija nalazi u srcu Evrope i da sa Trampom neće razgovarati samo o bilateralnim odnosima, već i onima između SAD i EU.

Nakon sastanka u četiri oka, održani su razgovori u proširenom sastavu, a američka delegacija bila je na najvišem nivou, i činili su je šef Trampovog kabineta Majk Malvenej, njegovi glavni savetnici Džon Bolton i Leri Kudlou, kao i potredsednik Majk Pens, šef diplomatije Majk Pompeo i ministar energetike Rik Peri.

#Donald Tramp

#Kosovo

#Sebastijan Kurc

'