AKTUELNO

Od trenutka kada je u javnost lansirana ideja o mogućnosti formiranja prelazne, tehničke vlade u javnosti je počelo da se nagađa ko bi mogao da bude na njenom čelu.

Ako dođe do promena u vladi u Prištini, zbog nejedinstva po pitanju ukidanja taksi, poslanica manje opozicione stranke "Alternativa" Mimoza Kusari Ljilja viđena je kao premijer tehničke vlade i na tom mestu bi, do novih izbora, zamenila aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja, piše prištinska Gazeta Blic.

Od trenutka kada je u javnost lansirana ideja o mogućnosti formiranja prelazne, tehničke vlade, radi eventualnog nastavka dijaloga sa Beogradom, a do izbora i formiranja nove vlade, u javnosti je počelo da se nagađa ko bi mogao da bude na njenom čelu. Kao prihvatljiva opcija pojavilo se ime Mimoze Kusari-Ljilja, a izvori iz vladajuće DPK rekli su za Gazetu Blic da ta stranka "ne isključuje Mimozu Kusari-Lilju kao vođu tehničke vlade".

Od trenutka kada je u javnost lansirana ideja o mogućnosti formiranja prelazne, tehničke vlade, radi eventualnog nastavka dijaloga sa Beogradom, a do izbora i formiranja nove vlade, u javnosti je počelo da se nagađa ko bi mogao da bude na njenom čelu.

Kao prihvatljiva opcija pojavilo se ime Mimoze Kusari-Ljilja, a izvori iz vladajuće DPK rekli su za Gazetu Blic da ta stranka "ne isključuje Mimozu Kusari-Lilju kao vođu tehničke vlade".

Ko je zapravo Mimoza Kusari Ljilja?

"Američki đak", čije ime se pominjalo i prilikom formiranja aktuelne vlade. O njoj se tada pisalo da je poznata po svojim susretima sa porodicom Klinton, ali i po tome što redovno polaže vence na grob zločinca Jašarija.

Tvrdilo se da je na tu poziciju gurao kosovski biznismen i bivši predsednik Bedžet Pacoli, sa kojim je jedno vreme bila u koaliciji. Smatralo se da bi ona bila prihvatljiva za međunarodnu zajednicu kako bi se konačno rešila kriza na Kosovu oko formiranja vlade i parlamenta, ali i za takozvanu "ratnu koaliciju" sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem na čelu.

Na njenom fejsbuk profilu su objavljene fotografije u kojima ona, na primer, u jednoj ruci drži zastavu Albanije, a u drugoj zastavu Kosova.

Mimoza je poznata kao neko ko je veoma radikalan i veruje se da bi ona imala snage da izgura celu priču oko "velike Albanije". Dugo je živela u Americi i ima veoma dobre odnose sa bivšim američkim diplomatom Vilijamom Vokerom, koji je "otkrio" zločin u Račku, što je bio neposredan povod za početak NATO bombardovanja Srbije.

Jedna je od albanskih političarki koja je među prvima išla na treninge u Ameriku, pisali su svojevremeno mediji. Ubijeni lider GI SDP Oliver Ivanović je o njoj svojevremeno govorio:

- Ona predstavlja mladu generaciju političara sa Kosova, koji su se obrazovali u inostranstvu i tamo živeli. Jedna je od retkih žena u toj novoj generaciji i veoma je energična, ali to ne znači da je imalo manje radikalna nego ovi stari. Samo deluje malo sofisticiranije. Ona je trenutno u pokušaju da formira i svoju partiju, ali joj tu ne predviđam svetlu budućnost - ili će morati da bude izuzetno nacionalistički orijentisana ili će prosto odustati.

Mimoza Kušari Ljilja poslanica je pokreta "Alternativa", koji je osnovao Iljir Deda. Rođena je u Đakovici, a školovala se u Prištini, kao i u Americi.

Bila je zamenik premijera, kao i ministar trgovine i industrije od 2011. do 2013. godine, a radila je i za Svetsku banku i za USAID na projektima za Kosovo.

Inače, upravo je ona, na konferenciji za novinare prošle subote u Prištini, predložila formiranje tehničke vlade. Dan uoči obeležavanja godišnjice od osnivanja tzv. nezavisnog Kosova, Kusari-Ljija je opisujući stanje na toj teritoriji, 11 godine posle, rekla da je "Kosovo jedanaestogodišnjak, ali još uvek neodgovoran".

Ona je za Kohu tada rekla da se očekivalo da će 11 godina od proglašenja tzv. nezavisnosti Kosovo, kako kaže, biti "odgovornija država".

Onima koji su im pomogli da do te takve nezavisnosti dođu, Kusari Ljilja je rekla da im je zahvalna, ali je i kritički primetila da se "nije učilo na greškama" i da je vreme da naredne godišnjice budu drugačije sa više odgovornosti za život građana, jer nikome nije potrebno "prazno Kosovo".

#Priština

#Ramuš Haradinaj

'