AKTUELNO

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

- Mislim da će one biti ukinute i to nije moje lično mišljenje, nego mišljenje Evropske unije i ostalih zemalja da će to morati kad-tad da se učini - kazao je Šreder u intervjuu za Blic.

On je kazao da će ukidanje taksi omogućiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine koji će obezbediti postizanje sporazuma, ali nije želeo da se izjašnjava o vremenskim okvirima kada će sporazum biti postignut.

Šreder, koji prema pisanju lista boravi u Srbiji i koji će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, izjavio da Srbija do 2025. može da postane članica EU, ukoliko "učini sve sa svoje strane da do toga dođe".

- Imajući u vidu da je i sam predstavnik Evropske komisije Žan Klod Junker izneo taj datum, godinu 2025, mislim da je onda prilično realno očekivati da Srbija do tada postane punopravna članica EU - ocenio je Šreder.

Upitan o protestima građana, Šreder je kazao da on ne može da komentariše unutrašnju situaciju u zemlji, ali da građani imaju demokratsko pravo da demonstriraju.

#EU

#Gerhard Šreder

#Srbija

#Takse

'