AKTUELNO

Predsednik Srbije ističe da će danas predstaviti interese Srbije za koje će se, kao i uvek, zalagati, iako zna da do kompromisnog rešenja sa Albancima neće doći u skorije vreme. Ocenjuje i da je neverovatno to što svi upozoravaju Prištinu i pritiskaju je da ukine takse, a da one i dalje stoje. U takvim uslovima, kaže, nastavak pregovora je nemoguć.

Predsednik kaže da se sastajao sa mnogim zvaničnicima, te da je Orban ostao opredeljen za izgradnju Turskog toka, iako se sastao prethodno sa Majklom Pensom.

- Hvala mađarskom prijatelju! - kaže Vučić.

Ističe da je za njega neverovatno da delegacija kosovskih Albanaca "lasom" hvata zvaničnike, a da samo od njega beže.

- Mnogo novca na to ulažu, a meni je neverovatno da svi govore o pritisku na Albance da ukinu takse, a one i dalje stoje. Samo čujem da nam se zahvaljuju jer ne uvodimo recipročne mere - kaže Vučić.

Dodaje da Srbija nema o čemu da razgovara kada nisu ukinute takse i da zna da od sporazuma ništa neće biti. Kaže da su Srbi i Albanci stotinama hiljada milja daleko od sporazuma i o tome neće da laže nikoga.

- Nestala je svaka vrsta pristojnosti i diplomatske kulture u njihovom ponašanju. Doneli su platformu po kojoj Srbija mora da prizna Kosovo i da se saglasi sa formiranjem tribunala za suđenje Srbima. Jeste li vi jeli bunike?! Valjda treba da se udaramo nogama u zadnjicu od sreće - kaže Vučić.

Dodaje da Albanci ne dobijaju preteće poruke, i dalje Srbija govori da želi kompromis, ali Vučić kaže da je uplašen jer na proleće mogu "pasti mnogo gore ideje Albancima na pamet".

- Moram da priznam da mi na kraju moramo da reagujemo na sve što Albanci rade - kaže predsednik novinarima u Minhenu.

Foto: TvPink Printscreen

Osvrnuvši se na odnose u SAD prokomentarisao je da su različite struje različito i dočekane u Minhenu.

- Interesantan je bio govor Merkelove koji je definisao ne samo politiku Nemačke, već i Evrope u narednom period. Zauzela je oštar stav prema Rusiji ali i prema SAD, kada je dobila ovacije - rekao je Vučić.

Kako kaže, Merkelova je bila čvrsta u stavu da osuđuje Rusiju zbog ukrajine, ali da podržava Severni tok 2.

- To je izuzetno važno zbog industrijalizacije Srbije – rekao je Vučić.

Predsednik je osvrnuvši se na odnose između Beograda i Prištine, rekao da bi ih okarakterisao kao dva koraka nazad i jedan korak napred.

- Onoliko koliko snage budem imao boriću se za kompromisno rešenje, kao i da interesi Srbije budu vidljivi – rekao je Vučić.

Na pitanje o odnosu između Hrvata i Srba, predsednik je rekao da bez obzira koliko ti odnosi nisu dobri, on je rekao da oni u budućnosti moraju biti bolji.

- Suviše smo mali i jedni i drugi da bi sebi dozvolili taj luksuz – rekao je Vučić.

Komentarišući odnose u unutar Srbije, rekao je da kod nas nema nikakvog haosa, kao i da ljudi šetaju koliko hoće, kada hoće i do kada hoće.

- Nećemo dozvoliti nasilje i tačka. A što se tiče uticaja svih drugih, ne bih u to ulazio, ali volja naroda je toliko jasna i snažno izražena da kada imate četiri ili pet puta više od drugoplasiranog besmoisleno je govoriti o bilo čemu drugom- rekao je Vučić, i dodao:

- Mi želimo da pokažemo poštovanje i prema onima sa kojima nemamo isto mišljenje.

Kako je rekao "Ugovor sa narodom" je spisak gluposti koji su sastavili oni koji su razorili Srbiju. Ističe da "ima pametnija posla" od komentarisanja ispraznih dokumenata.

- Đilas i Jeremić ne moraju da brinu, oni nikada neće pobediti u Srbiji – rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Viktor Orban

'