AKTUELNO

Očigledno je da će se početi sa formriranjem "velike Albanije" koja izgleda ne smeta zapadu, ocenjuju gosti "Novog jutra", podsećajući da im je i te kako smetalo navodna ideja o stvaranju velike Srbije. Ističu da je retorika danas zaoštrena, te da se prave teški politički potezi koji lako mogu dovesti do kulminacije.

Govoreći o izjavi Edija Rame da su za njega Kosovo i Albanija jedna zemlja, Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike "Večernjih novosti", ocenjuje da to nije ništa novo, te da je reč o tendenciji koja traje već duže vreme.

- Ovo je uobičajeno i ne treba biti posebno inteligentan da se zaključi da, kada bi se Kosovo izvuklo iz "omče" Srbije, vrlo brzo bi došlo do ujedinjenja sa Albanijom i stvaranja tzv. velike Albanije. Ovo očigledno ne smeta toliko zapadu, kao što mu je smetala ideja velike Srbije koju, čini mi se, niko nije planirao, a kojom su plašili čitav region i svet - kaže Stojaković za "Novo jutro".

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je retorika danas zaoštrena, da živimo u teškom trenutku i prave se teški politički potezi.

- Ratuje se izjavama, saopštenjima, a voleo bih da niko ne prođe kroz ratna iskustva i da će razum nadvladati. Količina provokacija i neprijateljstva koja dolazi sa našeg juga potpuno su neprimerene i, nažalost, Priština vešto izvrdava obavezama - podseća urednik "Novosti".

Dodaje i da je platforma koju je Priština predložila, čista provokacija i stvara se slika da ona nameće uslove Srbiji. Podseća da takse i dalje stoje, a da Priština prstom ne mrda da ispuni svoje obaveze.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vidimo i zamenu teza: najavljuje se da će specijalni sud biti sud u kojem će se suditi Srbima koji su činili zločine na Kosovu. Tužno mi je kako neko sa zapada može ovako nešto da gleda i što ispada da nije zločin ubiti Srbina - kaže Stojaković za Pink.

Govoreći o taksama, Dejan Mastilović, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Filip Višnjić" kaže da je reč o ekonomskim sankcijama, koje su "u miru isto što i oružje u ratu".

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne mislim da ovo rade sami, jer bi SAD i zapad ovo mogle da regulištu za dan da žele, a ne žele - ocenjuje Mastilović za Pink.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Albanija

#Edi Rama

#Novo jutro

'