AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Minhenu gde će učestvovati na 55. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti. Vučić za medije govorio o dosadašnjim sastancima i dijalogu sa Prištinom.

Vučić je u obraćanju medijima je naveo da je u razgovorima koje do sada imamo dominirale teme o evropskom putu Srbije i situaciji na KiM, istakavši da Kosovo postaje važna tema.

- U dosadašnjim razgovori ma dominirao je naš evropski put i situacija na KiM. Razgovarao sam kratko i sa Federikom Mogerini, razmenili smo stavove, rekao sam koliko je za nas teška pozicija i situacija. Rekao sam joj da nas oni drže u anticivilizacijskim merama, i rekao sam joj “stavite se u našu kožu, našu situaciju” – poručio je predsednik Vučić, naglasivši da je sa svim zvaničnicima u Minehnu razovarao staloženo o situaciji na Kosovu.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je dodao, Tači i Haradinaj idu svojim putem, ovde govore rečima koje evropljani žele da čuju.

- Moramo da nađemo ugao koji će Srbiju da predstavi u pravom smislu. Panel je sutra oko 17h i to znači da pitanje oko Kosova postaje važna tema – rekao je Vučić, dodajući da će susret da nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom biti prvi.

- Nemačka je prva u Evropi i želimo da razgovaramo sa njima. Važno je da shvate pozciiju Sbrije. Očekuje me niz važnih razgovora sa mnogim zvaničnicima. Mnogo važnih sastanaka je pred nama, i mnogo važnih stvari pred našom zemljom – pourčio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da se radi da se u Srbiju dovede još investitora. Osvrćući se na situaciju oko Kosova, predsednik je rekao da je Srbija sve ispunila po Briselskom sporazumu.

- Od prvih 6 tačaka, samo jedna je bila na Albancima, oko formiranja sprkik opština, i to nisu ispunili. Krše elementarne civilizacijske norme. Sprmni smo da usaglasimo subvencije, da sarađujemo, na sve smo spremni a onda se dogodi čudo da neko. Sve naše partnere pitam po čemu je Pritšitna važna. Nikakve mere do sada nismo donosili, i spremni smo na saradnju ali i to ima mere – objašnjava predsednik Vučić, dodajući da ne razume šta tačno Priština traži, i njihove poteze naziva neracionalnim

Foto: TvPink Printscreen

- Zahvaljujući odgovoronom ponašanju Beograda, imamo mir i stabilnost. Samo zato što smo normalni, i racionalni ne znači da će tako da bude do veka. Očigledno je da njima ukidanje taksi ne pada na pamet. Pokušaćemo da uprkos tome da sačuvamo mir i stabilnost – podvukao je predsednik Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara iz Hrvatske, Vučić je rekao da je Srbija  prethodnih godinu dana u potpunosti ispunila 23 od ukupno 26 zahteva hrvatske zajednice u Srbiji i istakao da je to naš doprinos poboljšanju odnosa sa Hrvatskom, a da napad na srpske sportiste u Splitu to svakako nije.

Upitan o čemu je razgovarao s Plenkovićem, Vučić je rekao da se sa Plenkovićem kratko video, "u prolazu".

- Sreli smo se dva puta kratko u prolazu i to je sve - dodao je Vučić.

Vučić kaže da nije čovek koji mnogo očekuje u principu, ali da u Hrvatskoj najmanje vole da čuju racinalne reči.

- Jer, valjda obožavate da vodite kampanju protiv Srbije i mene lično i radujete se čekajući dan kada će neko da me sruši s vlasti. Neće se to uskoro dogoditi, jer je narodna volja mnogo drugačija od one koju bi neki želeli od vas - naglasio je Vučić.

Poručio je da će Srbija da radi sve što je moguće da izgradi što bolje odnose sa Hrvatskom.

- Nismo ni mi anđeli, a ni vi. Kako vi naše helikoptere nazivate vražijim kočijama. Pozvaću vas da ih vidite. Ne mogu da se pravim da sam ćorav i da neke stvare ne vidim. I Srpbija i Hrvatska će morati neke stvari da urade, da bi opstali – rekao je predsednik u svom obraćanju.

#Aleksandar Vučić

'