AKTUELNO

S jedne strane postoji proces skrivanja dokaza i uništavanje onoga što ne ide u prilog, kako bi se održala propagandna priča. S druge strane izmišljaju se dokazi koji ne postoje, pa tako nije bilo dokaza o sastanku u "Fontani" na kojem je donesena odluka o ubistvu zarobljenika u Srebrenici, a jedini dokaz tome je tužiočeva završna reč, kaže Mladić za "Novo jutro".

Sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić kaže da je u Hagu, izgleda, postala rutina da se uništavaju dokazi. Podseća da na slučaj uništenja stabilizatora minobacačke mine koja je pala na Markale.

Uništen je onda kada smo dokazali da nije reč o onom stabilizatoru koji se nalazi na fotografijama sa lica mesta. Odjednom je taj dokaz prosto uništen! I u Sarajevu postoji čudan mehanizam gde posmatrači na terenu, oficiri iz različitih država UN, pišu izveštaje o događanjima i oni, dok putuju prema UN, postaju potpuno drugačiji. Razgovarao sam sa nekoliko oficira i oni sami su pod pritiscima i sprečeni su da dođu, iako sam se trudio da ih dovedem - kaže Mladić. Navodi primer: muslimanska strana otvara vatru na srpsku, ona uzvraća, što beleži oficir. Na čitanju tog istog izveštaja u SB UN, okreću se strane, odnosno govori se da je vatru okrenula srpska strana.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je reč o istoriji falsifikovanja činjenica o ratu u Bosni, koja je svoj verifikaciju doživela u prvostepenom veću kod generala Mladića.

- Vratimo se na minu na markalama: setimo se da je ona bila praktično razlog za bombardovanje, za još žešće sankcije i promenu odnosa prema srpskoj strani. Sada, kada se dokazalo da je taj dokaz falsifikat, niko se od tih sudija prvostepenog veća nije potrudio ni da sprovede istragu. Oni su, prema proceduri dužni da sprovedu istragu o tome kako je moguće da se tako važan dokaz prosto uništi - kaže Darko Mladić za "Novo jutro".

Mladić dodaje da s jedne strane postoji proces sakrivanja dokaza, a s druge strane izmišljanje dokaza koji ne postoje.

- Na obe strane postoji strašna manipulacija i prosto je neverovatno da se čak ni naša diplomatija nije zaiteresovala da pokrene to pitanje u UN - kaže Mladić.

Dragan Vujičić, novinar dnevnog lista "Večernje novosti" kaže da je jedan od skrivenih dokaza kaseta sa svadbe u Beogradu na kojoj je Ratko Mladić bio, a svadba se dešavala tokom streljanja u Srebrenici.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kaseta je ukradena! Niz dokaza je uništeno, sakriveno i ukradeno - kaže Vujičić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Darko Mladić

#Novo jutro

'