AKTUELNO

To što Priština "ne sluša" veliki je šamar Americi i velika sramota za njene institucije i predsednika Trampa, ocenjuju gosti "Novog jutra". Prvi put posle mnogo godina na Albance se gleda drugačijim očima: oni su sada problem i prepreka za SAD, silu koja ih je stvorila.

Kada je reč o vesti da su lideri privremenih prištinskih insititucija potvrdili platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom, marketinški stručnjak Nebojša Krstić, kaže da ona onemogućava bilo kakav dogovor i unapred govori da nema ništa od kompromisa.

On ocenjuje da Amerika zvaničnim kanalima snažno pritiska prištinsko rukovodstvo i sa nekoliko adresa je stigao zahtev da se ukinu sumanute takse, iako je Priština tvrdoglava.

- Bez Amerike ne bi postojali! Pitanje je ko stoji iza njih, koji delovi američkog sistema ih podržavaju, dok ih zvanična Amerika poziva da ukinu takse - sve su to sada stvari za teoretičare. Fakat je da ih zvanična Amerika ne podržava i ozbiljan je šamar za ovakvu svetsku silu to što je Priština ne sluša. To je bruka za američke institucije i predsednika koji je najavio mogućnost rešenja problema - kaže Krstić za "Novo jutro".

Dodaje da platforma potvrđuje da iza Albanaca ipak neko stoji i da ne možemo biti optimistični po pitanju napretka u dijalogu i nalaženja rešenja.

Foto: TV Pink Printscreen

Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju kaže da Albanci imaju dobro osmišljenu strategiju, potpomognutu režimom u Tirani.

- Svojim potezima su potpuno potisli razgovore o ZSO, o realizaciji Briselskog sporazuma i nameću stav da je Kosovo rešeno pitanje - kaže Drecun za "Novo jutro". Dodaje da Albanci sa ovom platformom definišu maksimalističke ciljeve u pripremi za nastavak razgovora.

Foto: TV Pink Printscreen

Tako se, kaže, u razgovorima gubi najmanje. Kako kaže, SAD su jasno identifikovale Prištinu kao problem i prepreku za nastavak razgovora i prvi put vidimo da Albancima od strane Vašingtona slede sankcije, a ne podrška, kao što je dosad bio slučaj.

Stav Vašingotna je da kosovski problem mora biti rešen, ali ne na način da Srbija prizna jednostrano priznanje Kosova, već da mora da se nađe kompromisno rešenje. Ovo je ohrabrujuće i pozitivno za naše interese. Priština nastavlja da se suprotstavlja tome i najavljuje radikalnije poteze, a Stoltenberg šalje upozorenje Albancima koje je u funkciji pripreme nastavka razgovora i da ne bi došlo do incidenata, koji bi sahranili šanse za nastavak razgovora - kaže Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da se prvi put na Albance gleda drugačijim očima: oni postaju problem i prepreka, neće da slušaju one koji su ih stvorili i remete planove i interese SAD.

- Jedino što me buni jeste to zašto Amerikanci ne preduzmu rigoroznije mere - zapitao se Drecun.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Milovan Drecun

#Nebojša Krstić

#Novo jutro

'