AKTUELNO

Gosti "Novog jutra" ocenjuju da ekstremna desnica u Hrvatskoj sve više jača, te da su prava Srba sve manja. Kažu da ponašanje pojedinaca zahteva ozbiljnu diplomatsku ofanzivu Srbije i insistiranje na tome da se takvo ponašanje kazni.

Govoreći o dešavanjima u Hrvatskoj, Milan Lađević, glavni urednik "Srpskog telegrafa" ocenjuje da je reč o nastavku akcije koja je započeta 1995. godine - akcije "Oluja". Ekstremna desnica je, prema njegovom mišljenju, sve jača i jača.

- Pupovac, pristojan i fin čovek, sada dolazi u situaciju da brani osnovna ljudska prava koja imaju gotovo sve zemlje ovog sveta. Onda se ljudi iznenađuju kada se u Splitu desi napad na srpske vaterpoliste. Ministarka prosvete predlaže da deca obilaze Jasenovac, te su i nju rastrgli što se usudila da to i pomisli. Srba tamo ima sve manje i ova prava koja su im ostala će im, po svemu sudeći, biti ukinuta - kaže Lađević za "Novo jutro".

Ističe da je Pupovcu "pukao film" i da su se njegove reči odnosile na pojedince.

Foto: TV Pink Printscreen

Žarko Rakić, glavni i odgovorni uredik lista "Politika" kaže da Srbija treba da vodi ofanzivniju diplomatiju, te kaže da bi "ocrnio ponašanje Hrvatske kad god bi stigao".

- Nemci su naučili lekciju i kod njih nema poricanja zločina, dok pojedinci u Hrvatskoj nisu disciplinovani i nisu preboleli istorijski poraz. Takvi postaju margina i to zahteva našu ozbiljnu diplomatsku akciju - ocenjuje Rakić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Lađević ocenjuje da će ekstremista uvek i svuda biti, a problem je što hrvatsko društvo i zvaničnici to ne osuđuju.

- Oni to čak i pothranjuju, oživljavaju i kao da žele da se opet stvori NDH. Svi se čudimo devojci koja je pružila ruku srpskom vaterpolisti i sada niko ne sme da objavi njeno ime jer će je linčovati. I niko to u Hrvatskoj ne osuđuje oštro! Treba istaći da će takvo ponašanje biti kažnjeno i sankcionisano, ali oni imaju problem sa rejtingom... ili sa svojim glavama... - kaže urednik "Srpskog telegrafa".

Foto: TV Pink Printscreen

Rakić podseća da Kolinda Grabar Kitarović peva ustaške pesme i pita šta bi bilo kada bi Vučić pevao četničke pesme.

- To bi bio haos! - kaže Rakić. Lađević kaže da su se svi čudili ustaškim zločinima, pa čak i njihovi saveznici, i podseća da je u njihovim logorima ubijeno 700.000 ljudi.

U nastavku pogledajte gostovanje:

#Hrvatska

#ustaše

'