AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na svečanosti povodom Dana Republike, da su nam danas najpotrebniji hrabrost da ne podlegnemo pritiscima spolja i mudrost da donesemo najbolje odluke za budućnost Srbije.

- Na današnji dan, pre 215 godina, ustanici su krenuli u borbu za slobodu, predvođeni voždom Karađorđem. Bio je to početak dugog i napornog puta koji je imao za cilj slobodu, mir i ravnopravnost, ali i izgradnju moderne i uspešne srpske države - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je u prethodnih 215 godina stvorena ta država, a vrednost tog puta je u toliko veća, kako kaže, kada se ima u vidu koliko puta su pokušavali da je unište.

Kako kaže, nekada su to činili naši neprijatelji, a nekada smo i sami to činili.

- Vrednosti kojima su ustanici bili vođeni našle su se u prvom Ustavu Srbije, od 1835.godine, modernom, savremenom i izuzetnom za to vreme, kojim je ukinut feudalizam i garantovana sloboda. Na kratko, ali dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kako kaže, Srbija se i danas nalazi na tom putu.

I danas su centralne vrednosti kojima se rukovodimo sloboda, mir i ravnopravnost i pre svega ljubav prema Srbiji. Danas, više nego ikada, potrebna nam je Karađorđeva hrabrost i odlučnost, ali i Miloševa pamet i mudrost. Hrabrost da ne podlegnemo pritiscima spolja, ali i mudrost i hladna glava da donesemo najbolje odluke za život i budućnost Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio laureatima na svemu što su uradili za Srbiju, i naglasio da upravo zbog njihovih dela danas uručuje odlikovanja svima, za koje se sa pravom, kako dodaje, može reći da su deo nas.

- Ovo su nagrade i zahvalnost za vaša dela, ali i obaveze koje će te siguran sam, imati snage da nosite i u budućnosti. Svim građanima Srbije čestitam ovaj veliki praznik, Sretenje. Živela Srbija! - rekao je Vučić.

Borisovu orden na lenti, Bugarska će uvek podržavati Srbiju

Povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije, predsednik Vučić odlikovao je premijera Bugarske Bojka Borisova ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje.Na ceremoniji u Predsedsedništvu Srbije Borisov je građanima Srbije čestitao praznik i istakao da je ovo velika čast za njega. - Čestitam praznik, da budete živi i zdravi, da nas sve Bog sačuva kao hrišćane.Hvala u ime svih u Bugarskoj koji su uložili napore tokom predsedavanja EU i koji veruju da je Srbija nerazdvojni deo Evrope, kao i da će Srbija uskoro postati član Evropske unije - rekao je Borisov.Poručio je da želi da Srbija, sused Bugarske, bude deo Evropske unije i da zajedno rade na infrastrukturnim projektima, gasnim stanicama i da razvijaju turizam i sport.Borisov je istakao da će dve zemlje sarađivati ubuduće.- Ma koliko da su teške odluke koje treba da donosimo nakon ratova, verujem i vidim da Srbija ide pravim putem. Najviša vrednost je prijateljstvo i mir među narodima, upravo smo takve vrednosti izgradili sa vama - poručio je Borisov.Kaže da će Bugarska, kao sused Srbije učiniti sve najbolje što može za Srbiju.- Sa Vučićem idemo putem prijateljstva i realizacije projekata - istakao je bugarski premijer.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

'