AKTUELNO

Američka administracija oštro je protiv taksi koje je Priština uvela na srpsku robu, čemu u prilog govori i otkazivanje posete od strane američkog generala, ističe urednik "Informera" i dodaje da je to jedna od pobeda srpskog predsednika. Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenjuje da međunarodna zajednica mora da primeni radikalnije mere ako hoće da se dijalog nastavi i dođe do kompromisnog rešenja.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Informer" Dragan J. Vučićević kaže da je činjenica da je zvanična administracija američkog predsednika oštro protiv taksi Prištine, a koje su Albanci doneli samoinicijativno ili u dogovoru sa nekom drugom velikom silom.

- Očigledno je da Amerikanci nisu za takse, a u prilog tome govori i otkazivanje posete američkog generala. Vidi se i nervoza kod Haradinaja koji preti Mogerinijevoj, a vrlo je važno da je ovo velika pobeda srpske politike i politike Aleksandra Vučića - kaže Vučićević za Pink, podsećajući da je pre samo godinu dana pitanje Kosova iz zapadne vizure bilo rešeno.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe i da su se stvari danas preokrenule mudrom politikom. Danas Amerikanci otvoreno govore da je rešenje za Kosovo ono oko kojeg se Srbi i Albanci dogovore.

Onaj ko stoji na putu ovom dogovoru, za Amerikance je neprijatelj, a u ovom slučaju to je Ramuš Haradinaj - kaže urednik "Informera". Ističe da svi Albanci "duvaju u istu tikvu", iako jedni pokušavaju da se predstave kao loši, drugi kao dobri policajci. Podseća da se Kadri Veselji hvalio da su takse njegova ideja, a da je sada odjednom protiv njih.

Kaže i da su kroz pitanje taksi Albanci videli da će izgubiti najvećeg saveznika - Ameriku, koja je iz dana u dan sve oštrije protiv njihove politike.

- Ako neko pomisli da bi ovakve takse mogle da opstanu dugoročno u 2019. godini, onda taj neko nije normalan. Tači i Haradinaj su se zaigrali i prvi put u modernoj istoriji desilo se da su u SB EU sve zemlje stale na stranu Srbije, a protiv albanske strane - kaže Vučićević za "Novo jutro", dodajući da je ovo rezultat mudre politike koju danas pojedinci osporavaju.

Foto: TV Pink Printscreen

Simić: Potrebne radikalnije mere međunarodne zajednice

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenio je da oglušavanje Prištine na zahteve iz sveta da ukine takse na robu iz centralne Srbije govori da se "otrglo kontroli ono što je Zapad stvorio" (Kosovo) i da međunarodna zajednica mora da primeni radikalnije mere ako hoće da se dijalog nastavi i dođe do kompromisnog rešenja. On je za Pink rekao da je situacija na političkoj sceni na KiM, pre svega u Prištini, vrlo haotična kada su u pitanju medijski nastupi Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, ali da su sinhronizovani u akciji kada je u pitanju donošenje odluka koje su na štetu srpskog naroda. - Došli smo u tu situaciju koju niko nije mogao da zamisli ni među Srbima, ni među Albancima da kosovska politička elita u jednom danu ponizi EU i Federiku Mogerini, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, a indirektno i SAD oglušujući se o njihove zahteve za ukidanje taksi - rekao je Simić.To govori, kako je naglasio, da je ono što je Zapad stvorio 1999. godine, odnosno 2008. godine (Kosovo), otrglo se kontroli do te mere da međunarodna zajednica mora da primeni radikalnije mere ukoliko hoće da se se dijalog nastavi i dođe do kompromisnog rešenja.- Svestan je srpski narod šta je Aleksandar Vučić, zajedno s Vladom Srbije, uspeo da uradi po pitanju KiM i to je razlog što na prostoru KiM Vučić dobija više od 80 odsto glasova - istakao je Simić.Nametnute takse na robu iz Srbije, ističe, otežavaju svakodnevni život na KiM, ali Srbi ne razmišljaju o odlasku.Podseća da Priština posle poteze vezanih za rudarski kombinat "Trepča" i osnivanje vojske, danas najavljuju donosenje akta kojim ce se granice izmedu Kosova i Albanije proglasiti unutrasnjom administrativnom linijom na kojoj nece vaziti nikakva kontrola.

Ističe da, kada su tajkuni bili na vlasti, nije bilo ni razgovora o Kosovu, ali da danas o Kosovu želi da pregovara ceo svet. Ističe da Kosovo više nije nametnutno rešenje, te da se ukazala istorijska prilika da se ovo pitanje reši.

Kaže da Vučićeva politika smeta mnogima u regionu, pre svega ekstremistima, što znači da je reč o politici koja je dobra za Srbiju. Dodaje da se protestima najviše raduju Hrvati i hrvatski mediji, što znači da im odgovara slabija Srbija.

Foto: TV Pink Printscreen

- U Gračanici je bilo 12 Srba na protestima u subotu i ti protesti bili su glavna vest u prištinskim medijima. Odjednom se oni brinu za Srbe na KiM, a jasno je da im smeta politika Srbije - kaže Vučićević. Dodaje da je nervoza kod Albanaca velika jer zemlje počinju da povlače priznanja nezavisnosti Kosova.

Ističe i da Kosovo neće sačuvati u Srbiji oni koji su ga dali.

- Kosovo je vekovni problem, ali su, prvi put u istoriji, granicu između centralne Srbije i Kosova postavili Dragan Đilas, Boro Stefanović, Boris Tadić, Vuk Jeremić i svi koji su bili na vlasti do 2012. godine - kaže Vučićević.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Dragan J. Vučićević

#Igor Simić

'