AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da učestala pojava ustaških grafita u Splitu potvrđuje da proustaške snage u Hrvatskoj planski rade na rehabilitaciji genocidne NDH.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da učestala pojava ustaških grafita u Splitu potvrđuje da proustaške snage u Hrvatskoj planski rade na rehabilitaciji genocidne NDH.

- Ustaški odnosno nacifašistički grafiti pojavili su se u poslednja tri dana u Splitu na zidovima osnovne škole „Skalice“ u istoimenom naselju („Mrzim Srbiju“, „Za dom“, „Mrzim školu i Srbe“, „U“ s krstom), zatim na zidu jednog vrtića u naselju Mertojak („U“ sa krstom i „Smrt pandurima“) i konačno na zidu zgrade u naselju Spinut („Maksovi mesari“) kojim se veličaju koljači zloglasnog komandanta fabrike smrti Jasenovac Maksa Luburića - naveo je Linta u izjavi za javnost.

Navedeni ustaški grafiti pojavili su se nakon brutalnog i smišljenog fizičkog napada grupe ustaša na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu. Prema Linti, važno je naglasiti da su u navedenim splitskim naseljima Skalice, Mertojak i Spinut pre rata u značajnoj meri živeli oficiri i podoficiri JNA sa svojim porodicama.

- Početkom rata vojna lica i njihove porodice su nasilno i nezakonito izbacivani iz svojih stanova uz pretnje smrću i fizičke obračune. U otetim stanovima sada žive takozvane hrvatski branitelji koji su realizovani Tuđmanov proustaški projekat stvaranja etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba - kazao je on.

Linta ističe kao veliku laž da je Split za vreme bivše Jugoslavije tobože bio projugoslovenski grad i napominje da su "u Splitu jugoslovenski jedino bili komanda i jedinice JNA, malobrojni Srbi i poneki časni Hrvat.

Kao dokaz, Linta navodi nekoliko činjenica. U Splitu i do dolaska Tuđmana na vlast niko nije smeo da se šeta Rivom za klupskim obeležijima Crvene zvezde i Partizana i nije bilo preporučljivo da gradom šetaju vojna lica u uniformi JNA.

U Splitu, Zadru, Šibeniku i dr. postojali su ugostiteljski objekti u koje vojna lica nije smela da ulaze jer nije bilo bezbedno. Na poznatom festivalu zabavne muzike u Splitu početkom sedamdesetim godina publika je otvoreno iskazivala antisrpstvo i veličala ustaštvo.

Posle fudbalske utakmice Hajduk - OFK Beograd koja je odigrana septembra 1970. godine u Splitu, besna rulja je automobile sa beogradskim tablicama prevrtala i bacila u more. Tom prilikom rulja je bacila u more i gađala kamenjem četvoricu pitomaca srednje podoficirske škole, starosti oko 15 godina, koji su jedva izvukli živu glavu, naveo je Linta.

#Miodrag Linta

'