AKTUELNO

On je rekao da kosovski lideri povlače poteze bar uz prećutnu saglasnost velikih sila.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da je zaustavljanje voza za Kosovsku Mitrovicu najgrublje ograničavanje ljudskih prava i to kršenje slobode kretanja koja je zagarantovana sim međunarodnim i domačim zakonima ali i Briselskim sporazumom Beograda i Prištine.

- Reč je o vozu koji bi trebalo da povezuje ljude, da olakša studentima prevoz izmeštenog Prištinskog univerziteta. Važno je naglasiti da nije reč o tome da Srbija uvodi novu liniju za pokrajinu posle 16 godina, već je reč o produžetku već postojeće linije Kraljevo - Kosovska Mitrovica do Beograda - istakao je Đurić za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, dnevno desetine autobusa albanskih prevoznika sa različitim znacima i natpisima voze po Srbiji i nije bilo našeg reagovanja i pritisaka.

- Premijer Aleksandar Vučić je reagovao je u interesu očuvanja mira i stabilnosti i odlučio da se voz vrati kako se Srbi na severu ne bi izložili opadsnosti. Vučić je razgovarao i sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini kojoj je rekao da Srbija neće tolerisati nasilje,l niti ijednu srpsku žtrvu na Kosovu i Metohiju. Siguran sam da je poruka stigla do Prrištine - direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, Priština je želela da isprovocira sukob, ali albanski lideri ništa ne rade samostalno i bez neke šire podrške.

S. P.

#Kosovska Mitrovica

#Marko Đurić

#Voz

'