AKTUELNO

U peticiji se apeluje na Sjedinjene Države da zaustave podršku progonu hrišćana i manjinskih zajednica na Kosovu.

Zajednica američkih Srba u okviru „Kosovo projekta“ predala je predsedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt Departmentu, peticiju sa do sada prikupljenih više od 35.000 potpisa, sa zahtevom da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana na Kosovu.

Miloš Stojković, verski analitičar i teolog, veruje da će ovo pismo proizvesti neki efekat u korist pravoslavnih hrišćana.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne smemo da dozvolimo da sve što je sveto za pravoslavni narod na KiM se satre u vremenu kada vladaju ljudska prava i demokratija. Tramp je inače svoju pobedu na predsedničim izborima izdejstvovao zahvaljujući pravoslavnom narodu Amerike. Ne očekujmo da će američka administracija da promeni svoju spoljnu politiku, ali je vrlo važno da, zahvaljujući nekim spoljnopolitičkim potezima, se prosto menjaju i okolnosti. Tramp i njegova administracija ipak razmišljaju malo drugačije – smatra Stojković.

Kako objašnjava, pismo je upozorenje od dešvanjima na KiM.

- Mi moramo da upozorimo da se naše svetinje pale i da neko želi da našu kulturnu baštinu proglasi za svoju. To nije zamislivo u 21. veku. Ne mogu Dečani da budu Albanski – kaže Stojković naglašavajući da je Eparhija raško-prizrenske na KiM “stožer opstanka srpskog naroda”.

Progon pravoslavnih Srba sa KiM traje vekovima unazad, i Albanci su bili u poziciji da taj progon sprovodu, smatra Nemanja Starović istoričar.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, peticija koju su Srbi prikupili za Trampa je važna, ali kako Starović kaže, ne može mnogo toga da promeni.

- Ovo je savkako važna kockica u mozaiku napora srpskog naorda. U korenu albanskog seperatizma nisu samo etnički motivi, već postoji jedan jasno izražen motiv netolerancije prema srpskom stanovništvu – smatra Starović, ističući da religijski momenat je i u Americi jako važan.

- Majk Pens je posvećeni Hrišćanin, kao i Ben Karson, minister za urbanizam i izgradnju, koji bar jednom nedeljno vodi duhovne razgovore sa Donaldom Trampom – objašnjava Starović, ističući da je islamski karakter na KiM poprilično izražen.

Prema Staroviću republikance na jugu SAD treba targetirati i skrenuti im pažnju na to šta se dešava na KiM.

#Kosovo

#SAD

#Srbija

'