AKTUELNO

SAD su oštrim tonom upozorile Prištinu da je otkazivanje posete Kosovu generala Nacionalne garde Ajova, Timotija Ora, samo prvi korak u obustavi saradnje iz oblasti bezbednosti, kao odgovor na uporno odbijanje zahteva za ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

SAD ne mogu da veruju da prištinska vlada ne sluša njihove saveta koje im sugerišu kao najbolji prijatelji, stoji u pismu koje je zamenik pomoćnika državnog sekretara, Metju Palmer, uputio trojici lidera kosovskih Albanaca - Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju.

U pismu, koje u celosti objavljuje portal GazetaExpresa, podseća se da je američki predsednik Donald Tramp još u decembru prošle godine ukazao da je ovo trenutak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi bio značajan korak ka evropskim integracijama, stabilnosti i prosperitetu.

Dodaje se da su SAD više puta izrazile zabrinutost zbog određenih postupaka Prištine, uključujući i nametnute takse na proizvode iz Srbije i BiH, koji ugrožavaju ovaj cilj.

Takvi postupci, navodi se, podrivaju sposobnost SAD da i dalje sa Prištinom nastave saradnju na širem spektru zajedničkih ciljeva. Pošto su, navodi Palmer, videli da njihovi zahtevi za suspenziju taksi u Prištini nisu razmatrani, odlučili su, kaže, da preduzmu korake koji će potvrditi tu njihovu zabrinutost, uključujući i partnerstvo u oblasti bezbednosti.

- Odlučili smo za početak da otkažemo planiranu posetu Kosovu generala Ora iz Nacionalne garde. Njegova poseta bila je usmerena na bilateralnu saradnju u oblasti bezbednosti. S obzirom na štetne aktivnosti vaše vlade, bilo bi neprikladno da takva poseta bude realizovana - stoji u pismu.

Navodi se i da će Vašington s pažnjom razmotriti i ostale aspekte zajedničke saradnje, kao i da li će i one biti smanjene.

- Kosovo nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država - poručio je Palmer i dodao:

Kosovski rat za slobodu ostao je u sećanju mnogih Amerikanaca. Hiljade američkih diplomata i vojnika lično su uključeni u napore na izgradnji budućnosti Kosova. Neverovatno je da nakon svega što smo uradili zajedno, Kosovo tako malo ceni naše prijateljstvo i ignoriše naše savete".

Najzad, Palmer u pismu poručuje da su SAD "i dalje spremne da pomognu Kosovu da postigne sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, koji bi se fokusirao na uzajamno priznavanje, koje bi bilo održivo, dugotrajno i za dobrobit obeju strana. U poslednjih 20 godina, ovo je bio nedostižan cilj".

Iako je, kako se navodi, to još uvek teško, to je put koji treba preduzeti kako bi se dostigla buduća sigurnost i prosperitet.

- Naš cilj je da vidimo Srbiju i Kosovo, da delujemo odgovorno i da se vratimo dijalogu. Prvi korak ka ovom cilju bio bi suspenzija taksi. Ukoliko to ne učinite, naša zajednička saradnja neće biti kao pre - naveo je, između ostalog Palmer.

#Metju Palmer

#Priština

'