AKTUELNO

Izraelski list Tajms ov Izrael (Times of Israel) zabeležio je neprimerenu izjavu predsednika PSG Sergeja Trifunovića da je "potpuno nevažno" da li ljudi kod kuće drže sliku Draže Mihailovića, Dimitrija Ljotića ili Josipa Broza Tita.

List, koji Trifunovića predstavlja kao glumca koji je postao jedan od zaštitnih lica opozicionih protesta usmerenih protiv akutelne vlasti u Srbiji, preneo je, pozivajući se na izveštaj Frans presa, njegovu izjavu, a potom i reagovanje Jevrejske opštine Beograd, koja je oštro osudila Trifunovićev stav.

Ta zajednica je optužila Trifunovića za "izjednačavanje onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatorima da učine Srbiju državom 'bez Jevreja".

- Da li mislite da treba da bude 'nebitno' da li u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili Adolfa Hitlera? - upitala je jevrejska zajednica Trifunovića u otvorenom pismu javnosti, a citira Tajms ov Izrael.

U izveštaju se navodi da je Ljotić ozloglašen zbog pomaganja marionetske srpske vlade iz Drugog svetskog rata koja je na brutalan način pokušala da "oslobodi zemlju od Jevreja", usmrtivši više od 80 odsto jevrejske zajednice koja je pre rata brojala 33.000 ljudi.

Tito je, s druge strane, bio lider antifašističkog pokreta tokom rada koji je potom vodio komunističku Jugoslaviju do smrti 1980. godine, podseća se u tekstu.

- Obraćamo vam se u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su ubijeni u logorima i na stratištima širom Beograda zbog propagandne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića - napisala je u otvorenom pismu upućenom Trifunoviću Jevrejska opština Beograda.

Tajms ov Izrael navodi i da je Frans pres tražio od Trifunovića komentar, ali da on nije odmah odgovorio na taj zahtev.

#Izrael

#Sergej Trifunović

'