AKTUELNO

Jevrejska opština Beograd (JOB) poručila je danas predsedniku PSG Sergeju Trifunoviću da je opasan presedan "normalizacija" nacista i njihovih saradnika, a još opasnija uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije “Judenfrei” državom.

- Obraćamo se i želimo da Vam pomognemo da možda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati imajući u vidu Vašu izjavu 'I levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar' - navela je Jevrejska opština Beograd u poruci upućenoj Trifunoviću.

Napominju da se obraćaju u ime onih koji više nemaju glas, onih čiji su preostali potomci, "u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda".

Poručuju Trifunoviću da logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone).

Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je 'Srbija Judenfrei'. Dimitrije Ljotić je tesno sarađivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofašista kome su se divili Hitlerovi najbliži saradnici".

Njihov šef kvislinške beogradske policije Dragi Jovanović, kaže se u saopštenju, bio je politički intimus Hajnriha Himlera.

Da pojasnimo ono što je sasvim očigledno - Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri nacista, oni su bili nacisti po svim parametrima (Jovanović je redovno prisustvovao Ninberškom kongresu NSDAP poznatije i kao Nacistička partija)".

Možda niste znali, navodi se u poruci Trifunoviću, da je čovek koji je osmislio NDH bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije - SS general Edmund Vesenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na ruševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dve nacističkoj Nemačkoj prijateljske države.

Naglašava se da je opasan presedan “normalizacija” nacista i njihovih saradnika, a još opasnija je uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije “Judenfrei” državom.

Navodeći da Jevrejska opštini Beograd ima oko 3.000 članova, to su ljudi raznih političkih preferenci i nalaze se i na levoj i na desnoj strani političkog spektra, u poruci se kaže da oko jedne stvari nema diskusije: svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek.

“Normalizacija” Dimitrija Ljotića dovodi do relativizacije zločina kvislinga, a samim tim se postavlja pitanje da li je bitno ko je i kako Nemcima priveo onih 11.000 Jevreja u Beogradu, ističe se u poruci lideru PSG.

Jevrejska opština Beograd naglašava da se solidariše i sa građanima Kragujevca, potomcima onih koji su stradali u kragujevačkom masakru, streljanju osnovaca koje je bilo potpomognuto od strane članova ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa, i sa velikim brojem Roma koji su ubijeni u logorima na teritoriji Beograda, ali i sa logorašima, srpskim antifašistima, pravim rodoljubima koji su se borili za oslobođenje države i na kraju u tom ratu izvojevali i veliku pobedu.

- Da li mislite da treba da bude 'nebitno' da li u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l to isto kao da ste videli portet Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li Vas se tiče - upitali su Trifunovića iz Jevrejske opštine Beograd.

Mi razumemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žrtva, heroj ili zločinac. Mi govorimo u ime Jevreja Beograda čije su kosti na Sajmištu i dušegupkama. Tamo su ih poslali nacisti, ali i Nedić, Ljotić i njihove bliske vojne i policijske jedinice - navodi se u saopštenju.

- Želimo najbolje zemlji u kojoj živimo kao nacionalna i verska manjina, ali ponavljamo: ako Srbija ne zna odakle dolazi, ako ne ceni svoju antifašističku prošlost, svoje borce i heroje, onda Srbija neće imati gde da ide tim putevima koje pominjete u svojoj izjavi - poručula je Jevrejska opština Beograd u poruci Sergeju Trifunoviću.

#Jevrejska opština Beograd

#Sergej Trifunović

'