AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, u poslednja tri meseca na KiM plasirano 90 miliona evra manje robe nego ranije.

Ljajić kaže da se o taksama sve više govori kao nerešivom političkom pitanju. Kako je rekao ovaj problem takođe sprečava da dijalog između Beograda i Prištine bude nastavljen. Međutim, kako Ljajić ističe ekonomska šteta taksi koja može da ostavi posledice je takođe važna.

- Mi ćemo do 21. februara imati tačan bilans stanja koliko je manje robe izvezeno. Do sada je, za ovih 80 dana, oko 90 miliona evra manje robe plasirano na KiM nego u istom periodu prošle godine. Trgovina je svedena na minimum ili šverc komerc radi, jer robe iz Srbije ima na KiM - rekao je Ljajić

Kako je dodao robe iz Srbije ima na jugu KiM. Prema rečima Ljajića robe ima čak u prodavnicama koje drže Albanci, a da se sumnja čak da srpska roba ide u Crnu Goru, Hrvatsku i Makedoniju, a zatim na Kosovo.

- Ekonomska šteta je evidentna. Takse su izazvale pre svega ozbiljnu političku krizu i na KiM, mi sada ne znamo da li će pre biti ukinute takse ili će pasti Haradinajeva vlada. U ovom trenutku to je ključno pitanje - rekao je Ljajić. Smatra da takse postaju faktor od kojeg zavisi da li će Haradinaj ostati na vlasti ili ne, jer, kaže, ako ukine takse izgubiće poverenje kod birača na KiM.

- Haradinaj isključivo iz tog razloga istrajava na taksama koje su besmislene - podvukao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, dobra stvar je što je po prvi put "postignut konsenzus" u međunarodnoj zajednici da takse ne vode nikud i da ozbiljno ugrožavaju nastavak dijaloga.

- Video sam izjavu Čitaku da su takse samo izgovor Srbije da ne pregovara. A o čemu da se pregovara, kako da rešavamo teška pitanja nestalih lica, imovine, ZSO, koja će se otvoriti tokom dijaloga, kada ne možemo da se dogovorimo oko plazma keksa - upitao je Ljajić.

"Mislim da je ovo sada trenutak da se ide na izbore"

Predsednik SDPS Rasim Ljajić smatra da je sada trenutak za parlamentarne izbore, kako bi nova vlada dobila pun demokratski kapacitet i legitimet za rešavanje pitanja KiM. Kao drugi razlog zbog koga bi trebalo ići na izbore Ljajić vidi proteste na ulici gde se osporava legitimitet vlasti. Kao drugi razlog zbog koga bi trebalo ići na izbore Ljajić vidi proteste na ulici gde se osporava legitimitet vlasti. - Već imamo najavu bojkota palamenta i proteste na ulici, gde se osporava legitimitet vlade i vlasti. Ako se taj legitimitet osporava, ne postoji drugi način da se on proveri nego na izborima - rekao je Ljajić.Svuda se vlast, dodaje, dobijala i gubila na izborima. - Ljudi kažu, vi ste 5. oktobra na ulici. Ne, Milošević je srušen 24. septembra na izborima, a 5. oktobra je odbranjena izborna volja ljudi. Mislim da je ovo sada trenutak da se ide na izbore -  rekao je Ljajić, koji je i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Kaže da će, u slučaju da izbora bude, svakako prvo razgovarati sa SNS o formiranju zajedničke liste, ali i navodi da ostaje pri tome da više ne želi državnu funkciju.

Ministar kaže da je bitan i stav SAD po tom pitanju, koja je osudila uvođenje taksi i više puta pozvali Prištinu da ih ukine kako bi se dijalog nastavio, kao i da će američka administracija podržati bilo kakav dogovor koji postignu Beograd i Priština.

#Rasim Ljajić

'