AKTUELNO

Na administrativnoj liniji je sve na ivici sukoba između albanskih policajaca i Srba.

Premijer Aleksandar Vučič održao je hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, kojoj su prisustvovali načelnik generalštaba, ministri vojske i policije.

Povodom situacije na Kosovu i Metohiji premijer se obratio medijima.

Premijer je rekao da je voz trebalo da bude simbol slobode kretanja i ljudskih prava, a da su se zatim dogodile "neverovatne stvari".

- Albanci su pokušali da miniraju voz, mada nisu bili dovoljno sposobni za to. Zatim su poslali svoje jedinice iz Lužana sa dugim cevima na Jarinje, kako bi sačekali voz i uhapsili mašinovođu i putnike. Time su želeli da dovedu do velikih sukoba - rekao je premijer.

Srbi su, kako je istakao, opkolili jedinicu iz Lužana, nakon čega su Albanci, mimo bilo čijeg odobrenja, poslali blindirana vozila sa specijalnim jedinicama, kako bi isprovocirali sukob.

- Hteli su sukob širih razmera - istakao je premijer, dodajući da je njegova odluka u tom trenutku bila da se voz zaustavi u Raški.

Vučić je rekao da je obavestio Federiku Mogerini o svojoj razočaranosti reakcijom EU na događaje, te da će tokom večeri biti obaveštena Rusija, sutra Kina i potpredsednik SAD i da će im saopštiti da se Albanci "igraju ratnih igara".

- Srbija želi mir i donosiće odluke koje joj i ne idu u prilog, kako bi taj mir sačuvala. Ovo je moja poslednja molba i upozorenje Albancima na KiM: Ne pokušavajte da napadnete srpski narod oružjem, jer Srbija te napade neće dozvoliti – izjavio je Vučić.

On je dodao da nikome neće dozvoliti da ubija Srbe, i zamolio na odgovornost u ponašanju i mir kao prioritet u donošenju odluka.

I. P.

#Albanija

#Aleksandar Vučić

#Kosovska Mitrovica

#Premijer

#Voz

'