AKTUELNO

Oni su istakli da se nadaju profesionalnom ponašanju francuskih organa.

Ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izneli su zaključke sednice Vlade Srbije na kojoj je glavna tema bila odluka suda o puštanju Ramuša Haradinaja.

Kuburović je izjavila da je Ministarstvo pravde dostavilo dokaze koje je francusko tužilaštvo zahtevalo, a pored toga i dopunu za izručenje. Ona je istakla da je Francuska dužna da Ramuša Haradinaja izruči Srbiji.

- Mnogo veći broj dokaza je na raspolaganju Francuskoj. Nadamo se profesionalnom postupku organa i poštovanje Ženevske konvencije - izjavila je ministarka Kuburović.

Postupak koji se u Hagu vodio protiv Haradinaja ne odnosi se na vremenski period za koji ga tuži Srbija, tako da, kako ističe Kuburović, nije reč o istim krivičnim delima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija neće prihvatiti Haradinaja na slobodi i da neće odustati od njegovog izručenja.

Đurić je podsetio na zločine za koje je Haradinaj osumnjičen, ističući njihovu surovost.

- Ne možemo pustiti na slobodu čoveka koji je odgovoran za ubistvo toliko dece, za agresiju na Republiku Srbiju. Verujemo u profesionalizam francuskih organa, a bude li drugačije, znaćemo o čemu je reč. U svakom slučaju ne odustajemo od zahteva za izručenje, jer želimo da budemo evropska zemlja koja štiti evropske vrednosti, makar u tome bili jedini u Evropi - rekao je Đurić.

Kako je dodao, Srbija šalje upozorenje da ne prihvada lažnu pravdu po kojoj su zločini dozvoljeni ako su u interesu velikih sila.

- Tražimo da se odgovorni kazne, a Francusku obaveštavamo da ćemo se prema njoj i njenim poternicama ponašati isto kao ona prema našim, a to važi i za ostale države - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Govoreći o zaključcima sednice Vlade Srbije, on je istakao da se neće odustati od izručenja, te sa ministri pozivaju države EU da poštuju poternice drugih država i postupaju profesionalno.

I. Petrović

#Marko Đurić

#Nela Kuburović

#Ramuš Haradinaj

#Vlada Srbije

'