AKTUELNO

On je ocenio da će Ramuš Haradinaj biti pušten.

Advokat Toma Fila je za Televiziju Pink rekao da je to bila praksa i u slučaju nekih drugih poternica, te postavio pitanje zašto bi oni sada menjali praksu.

Haški tribunal je smatrao da je krivica Srbije to što nikada nije napravila komandnu strukturu OVK, te nije dala dobvoljno dokaza da bi se ti ljudi procesuirali u Hagu ili pred nekim drugim sudom.

Fila je objasnio da Haradinaja optužnica ne tereti za iste zločine za koje mu je ranije suđeno.

- Mi smo sigurno u pravu na pravnom terenu, ali ovde ima mnogo politike – ocenio je Fila, navodeći da bi bilo lepo da politika nema nikakve veze sa radom sudova, ali da je to nerealno.

Kako je ukazao ugled Srbije je ranijih godina bio prilično nizak, ali se sada popravlja.

- Dokaz da sada već nešto možemo da uradimo već je to što nismo tri radikala izručili Haškom tribunalu i nema nikakvih posledica – naveo je Fila.

Kako je dodao, nije presedan da se razmatra neko izručenje po poternici druge zemlje, posebno ako se sumnja na političko hapšenje.

Fila smatra da je može da se očekuje i da Srbija povuče poternicu.

-Vlada mora da zauzme čvrst stav da je protiv toga. Glas ove vlade se više čuje nego što je to bilo slučaj kod prethodnih. Možemo da se ponašamo civilizovano i da tražimo da se slučaj ne rešava politički nego pravno- poručio je Fila.

Ako bi potpuno digli ruke, prihvatili bi i da je ubistvo legitimno, dodao je Fila.

S.M.

#Ramuš Haradinaj

#Toma Fila

#Vlada Srbije

'