AKTUELNO

Deo Prištinskih političara zna da su takse na srpsku robu besmislene i slaže se sa njihovim povlačenjem, ali se javlja novi problem: javnosti je potrebno opravdanje za takvu odluku, kaže ministar. Dodaje da bi Albanci mogli da traže opravdanje u slučaju da se nagode sa Srbijom i od nje dobiju nešto zauzvrat.

Član Alijanse za budućnost Kosova, Beke Beriša, izjavio je juče da su Beograd i Srbija prehrambenim proizvodima trovali Albance na kosovskoj teritoriji i da je to, između ostalih, jedan od razloga za uvećanje taksi na proizvode iz Srbije na 100 odsto. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić kaže da je misli da je ovo 18. objašnjenje motiva, što govori o kredibilnosti i stvarnim namerama.

- I sam Haradinaj je rekao da su takse uvedene isključivo iz političkih razloga, a ove besmislice ne znam čemu služe - kaže Ljajić za Pink, dodajući da niko ni na Kosovu ne može da poveruje u ovakve izjave.

Foto: TV Pink Printscreen

Motivi za uvođenje taksi su smanjenje prodaje srpske robe ili njeno potpuno ukidanje na Kosovu. Kako kaže, "računajući na patriotska osećanja i animozitet prema Srbiji, kupci će prestati da kupuju srpske proizvode".

- Ipak proizvoda i dalje ima, čak i na jugu. Roba dolazi švercom koji jača, a švercuju i Albanci. Naša roba ide u Makedoniju, Crnu Goru, a odatle ide i na Kosovo. Dakle, sama mera je besmislena! Oštetila je naše proizvođače, ali i kupce - kaže ministar za "Novo jutro".

Dodaje da je slobodan transport roba nemoguće zaustaviti.

- Sve što su nameravali nisu uspeli, pa tako nisu napravili ni političku korist. Nijedna vlast na svetu nije govorila pozitivno o ovim merama - kaže Ljajić, dodajući da su Albanci otišli predaleko, a da deo njih iz ovoga želi da izađe. Ipak, i to je problematično jer se i ova odluka mora opravdati pred vlastitom javnošću.

Foto: TV Pink Printscreen

Ukidanje taksi najviše očekuju privrednici na KiM, a da li će do toga doći, kaže, teško je reći. Ovo je, dodaje, bila i mera za utrkivanje prištinskih lidera međusobno.

Kaže da su pozicije Beograda i Prištine jako udaljene, te da trenutno ne postoji ambijent za dolazak do rešenja i sporazuma. Podseća i da obe strane moraju biti podjednako zadovoljne i nezadovoljne sporazumom.

#Priština

#Rasim Ljajić

#Takse

'