AKTUELNO

Predsednik Srbije imao je danas veliki broj bilateralnih sastanaka sa predstavnicima svetske političke i biznis zajednice, uključujući i nove potencijalne partnere naše zemlje, i to je bila prilika, kako je novinarima preneo Aleksandar Vučić, da se čuje dosta toga o Srbiji, njenim izazovima i planovima.

- Mislim da je za nas važžno da smo ostvarili mnogo kontakata" - rekao je Vučić i dodao da je, pored ostalih, imao dobar razgovor sa Anegret Kramp Karenbauer, partijskom naslednicom Angele Merkel, od koje je zatražio dalju podršku Nemačke Srbiji.

Vučić kaže da je razgovarao sa pripadnicima IBRD koji finasiraju izgradnju pojedinih puteva u Srbiji.

- Razgovarao sam i sa predstavnicima Al Dahre. Rekao bih da je ovo bio naporan i dobar dan. Mislim da smo Srbiju predstavljali na dobar način - kazao je Vučić.

Inicijativa SDA neodgovoran potez

Najavljena inicijativa SDA da se ukine ime Republike Srpske nije ni dobar, ni odgovoran potez, poručio je Vučić i istakao da je već razgovarao o tome sa Miloradom Dodikom. - Ne želim da se mešam u unutrašnje stvari BiH, ali Republika Srpska je ustavna kategorija, te je obaveza Srbije i svakog drugog ko o tome može da govori... - rekao je Vučić. - Nadam se i verujem da će svi u BiH razumeti da je za sve nas od ižuzetnog značaja očuvanje mira i stabilnosti - istakao je srpski predsednik. On je novinarima preneo da je sinoć dva puta razgovarao sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i da će se videti sa njim vrlo brzo po povratku u Beograd. - Vidim da je i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko govorio o tome na takav način i ja se nadam da neće postojati potreba za bilo kakvom destabilizacijom prilikom na području BiH - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o pisanju Koha ditore Vučić je rekao da im sigurno Merkelova nije javila o čemu se razgovaralo u Davosu.

- Nismo na takav način uopšte pričali. Znamo da nemamo istu poziciju po tom pitanju. Prema tome što piše, jasno je da je o tome pričao neko ko nije prisustvovao sastanku. Postoji priča o promeni granica, ja tu postavim pitanje "Kojih granica?“.Naravno da nisam za nezavisno Kosovo u granicama u kojima je danas - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da su mu stavovi Angele Merkel, odnosno Nemačke po pitanju Kosova i Metohije poznati, da je to čuo od nje još pre godinu i po dana u Berlinu, kao i da je on njoj rekao šta misli o tome, te da to juče u Davosu nije bila glavna tema.

Merkel je, kaže, govorila da želi da pomogne na različite načine, ne samo u tom, već i u drugim procesima koji su značajni za Srbiju.

Kaže da je za nas važno da Srbija ne bude ponižena i da nešto dobijemo.

On nije, ističe, poput mnogih u Srbiji koji neće da kažu građanima istinu. Vučić je rekao da postaje zanimljivo to što u javnost izlaze navodni detalji sa važnih sastanaka.

- Sedim i razgovaram sa Putinom u četiri oka, dan posle toga svi znaju o čemu smo razgovarali i šta mi je rekao. Onda razgovaram sa Merkel, bilo je dvoje, troje mojih saradnika koji nemaju kontakt sa Koha ditore i četvoro Nemaca, jedno od njih je Merkel... Zamislite da im je Angela Merkel ili neko od njih nešto dojavljivao - rekao je Vučić.

Zakon o poreklu imovine za izlečenje političke scene

Zamislite Merkel koja "dojavljuje" Kohi šta je sa mnom razgovarala, uzvratio je Vučić na pitanje novinara kako komentariše pisanje prištinske Koha ditore da mu je kancelarka na sastanku u Davosu poručila da nema promene granice Kosova.

Komentarišući poslednje izjave Vuka Jeremića, Vučić kaže da je to čovek koji je sedam miliona evra strpao u svoj džep.

- Nije naročito važan čovek koji to govori. Čovek koji je primio sedam miliona evra i nikome nije rekao kako i zbog čega, kao ni od koga... Drugi deo njegove izjave je zabrinjavajući. On nije hrabar da kaže "Kosovo je Srbija" - navodi Vučić.

On kaže da je za vreme Đilasa i Jeremića otišla Crna Gora, kao i da je tada Kosovo progolasilo nezavisnost.

- Oni su 2009. godine promenili mesto u kom se razgovara o Kosovu, a 2011. godine su postavili prelaze na Jarinju i Brnjaku. Posle svega toga ste protiv nekog ko želi da ispravi sva zlodela koja ste napravili svom narodu - istakao je Vučić.

- Ja se borim da sačuvam Srbiju i borim se za investicije. Ta vrsta bezobrazluka, da svojoj zemlji pravite lošije uslove je bezobzirnost najgore vrste - ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da će uskoro biti donet zakon o poreklu imovine, koji će, uveren je, umnogome doprineti "izlečenju" političke scene u Srbiji.

#Aleksandar Vučić

'