AKTUELNO

Dačić je rekao i da Srbija ima veoma prijateljske odnose sa nizom pacifičkih zemalja i da je greška što nismo radili na održavaju tih odnosa posle Titove smrti. Danas se ta greška, ističe ministar, ispravlja.

Predstavnici Srbije i Palaua potpisali su danas u Beogradu tri sporazuma, čime je i zvanično počela saradnja između dve zemlje. Sporazumi su potpisani u prisustvu ministra inostranih poslova Ivice Dačića i predsednika Palaua Tomija Remengesa.

Dačić je sa stalnom predstavnicom Palaua u UN Ngedikes Olai Uludong potpisao Sporazum o prijateljstvu i saradnji dve zemlje. Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta Republike Srbije i ministarstva zajednice i kulture Republike Palau, potpisao je u ime Srbije ministar sporta Vanja Udovičić.

Takođe je potpisan i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Palau.

Dačić je tom prilikom ukazao da je poseta Remegesa od istorijskog značaja jer je prva poseta predsednika Palaua u istoriji naših odnosa.

Izrazio je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, samokritiku jer u prošlosti Srbija nije obraćala dovoljno pažnje na pacifičke zemlje.

- Tek sada smo, nedavno, posle mojih zalaganja uspostavili diplomatske odnose sa većinom zemalja tog regiona. U decembru smo potpisali u Njujorku protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa, što je veoma neodgovorno sa naše strane imajući u vidu da su to nama prijateljske zemlje. Baš zato smo rešeni da tu politiku promenimo. Rezultat toga je i ova poseta - rekao je on.

Poseta je, prema Dačićevim rečima, značajna jer se razgovarali o partnerstvu dve zemlje.

- Mi smo danas potpisali sporazum o prijateljstvu i saradnji, ali to je samo osnova za razgovore o saradnji u raznim drugim segmentima - objasnio je Dačić.

Dačić je rekao i da Srbija ima veoma prijateljske odnose sa nizom zemalja tog regiona i da je greška što nismo radili na održavaju tih odnosa posle Titove smrti.

Ukazao je da Palau posebno insistira na pitanju zaštite životne sredine, odnosno negativnim posledicama klimatskih promena. To nama deluje kao daleka i nebitna tema, ali za ostrva na kojima oni žive, za biljni i životinjski svet tog regiona je od izuzetnog značcaja, dodao je on.

Kako je naglasio, bilo razgovora o Kosovu, ali to nije bila jedina tema, niti je Srbija imala samo u vidu pitanje Kosova kada je donela odluku da obnovi prijateljske odnose sa zemljama pacifičkog regiona.

Remenges je ukazao da su Srbija i Palau veoma udaljeni i da je morao da putuje skoro 25 sati, ali da delimo iste hrišćanske vrednosti, te da je u Srbiji video gostoljubivost, poštovanje prema ljudima, na čemu će se zasnivati budući odnos dve zemlje.

- Nije bitno da li ste velika nacija, svi imamo ulogu u globalnoj porodici i što više se razumemo možemo da tražimo mogućnost za saradnju - naglasio je on.

Rekao je da je Vlade Divac najpoznatiji sportista iz Srbije u Palauu, gde vole košarku i bejzbol, te da bi iskustvo Srbije iz oblasti sporta moglo biti dragoceno za mlade u Palauu.

- Klimatske promene ne biraju između okeana i kopna, dešavaju se svuda u svetu - upozorio je Remenges.

On je pozvao građane Srbije da dođu u Palau, a kao posebnu atrakciju naveo je plivanje sa ajkulama koje, kako je rekao, za razliku od onih u Kaliforniji, ne napadaju ljude.

#Ivica Dačić

#Palau

'