AKTUELNO

Najmoćniji ruski borbeni helikopteri biće isporučeni srpskoj vojsci, potvrdio juče predsednik države * Srbija će dobiti ruski gas po najnižoj cenu u Evropi.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin obećao je svom kolegi Aleksandru Vučiću da će Kremlj pomoći Srbiji u svim važnim strateškim pitanjima. On je tokom posete Beogradu potvrdio da će do kraja godine našoj državi iz Rusije stići četiri helikoptera Mi-35 i tri helikoptera Mi-17.

Raste odbrambena moć

Helikopteri Mi-35 su veoma moćne borbene letelice koje na Zapadu zbog vrhunskih performansi nazivaju i 'đavolje kočije'.

- Tokom posete predsednika Putina razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji. Predsednik mi je potvrdio da će nam ove godine biti isporučeno sedam novih helikoptera iz Rusije. Dobijamo četiri letelice Mi-35, koje su među najmodernijim i najboljim borbenim helikopterima na svetu. Vidim da ih neki u okruženju koji razvijaju mržnju prema Srbiji zovu 'Vučićevim vražjim kočijama'. Ali to su divne letelice, veoma moćne i važne za odbranu zemlje - rekao je juče Vučić na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije.

Šef srpske države je dodao i da će nam 2019. stići i tri nova transportna helikoptera Mi-17.

- Sa devet helikoptera H-145 koje smo kupili od 'Erbasa', dobićemo ove godine više letelica te vrste nego u prethodnih 30 godina. To dovoljno govori o stanju našeg budžeta i naših javnih finansija. Biće nastavljena i modernizacija 14 lovačkih aviona MiG-29 ugradnjom najmodernijih radarskih sistema. Oni nam čuvaju nebo od svih uljeza. Sve to treba da bude završeno do polovine 2020. godine i tada će odbrambena moć Srbije biti značajno uvećana u odnosu na sve ono što smo do sada imali - podvukao je predsednik Srbije.

Pored dogovora o vojno-tehničkoj saradnji, Vučić je od Putina dobio i čvrsta uveravanja da će podržati Srbiju na političkom planu, pre svega u rešavanju problema Kosova i Metohije. Istovremeno, ruski lider je obećao pomoć našoj zemlji i u drugim važnim strateškim sferama. Sumirajući najuspešniju posetu ruskog predsednika Srbiji, tokom koje je potpisan 21 sporazum, Vučić je posebno izdvojio dogovore o energetici na osnovu kojih će Srbija dobijati ruski gas po najpovoljnijim uslovima. On je jasno poručio da ne prihvata da Srbija plaća duplo veću cenu gasa zbog "političkog i bezbednosnog reketa".

Ako Priština ne ukine takse, izbori su opcija

Vučić je apelovao na EU i SAD da utiču na Prištinu da ukinu takse na robu iz Srbije, jer nam "treba razgovor i razum, a ne pokazivanje mišića". U suprotnom, opcija su i vanredni izbori, čime bi se otvorila mogućnost da "Haradinaj sruši vlast u Beogradu". - Ukoliko Priština ne ukine takse, jasno je da ne žele razgovor i kompromis, već politiku ucene. Ako je tako, nema smetnji da idemo na izbore. Fer je pružiti šansu Haradinaju da me skine s vlasti kao što je pretio, a to je jedino moguće na izborima. Verujem da bi se neki naši obradovali tome... - primetio je predsednik.

- Pitanje gasa sada je postalo političko pitanje. Rusi su Evropi prodali 202 milijarde kubnih metara gasa. Mi od toga trošimo samo jedan odsto, a svi mi drže predavanja svakog dana i hoće da mi lupaju šamare zbog saradnje s Rusijom! Pa, ko sam ja da odlučujem da Srbija plaća dvostruko više gas da bi neko u svetu bio politički zadovoljan. Moj posao je da se borim da dobijemo najjeftiniji gas, da uvek možemo da snabdevamo svoje stanovništvo i kompanije - naveo je Vučić i dodao da je dogovor s Rusijom od "presudnog značaja za Srbiju, jer će dramatično podići vrednost naše zemlje".

Do kraja godine biće izgrađen gasni konektor ka Bugarskoj. Idemo i ka izgradnji gasnog skladišta za 750 miliona kubnih metara kako bismo u svakom trenutku mogli da intervenišemo kada dođe do nestašice. Nije to samo za upotrebu u domaćinstvima, već pre svega u preduzećima i od toga čak zavisi dolazak investitora - objasnio je on.

Srbija je svet: Dolaze Makron, Si Đinping

Predsednik Vučić je otkrio i da će tokom ove godine Srbija ugostiti još značajnih svetskih državnika. - Nadam se poseti predsednika Kine Si Đinpinga u drugoj polovini godine. Imaćemo svakako novi susret u aprilu, a očekujem da će predsednik Francuske Emanuel Makron doći pre kineskog lidera. Može biti iznenađenja i da još neki od velikih predsednika poseti Srbiju - naveo je on.

Pristojna i odgovorna Srbija

Vučić se još jednom zahvalio na poseti predsedniku Ruske Federacije, ali i građanima Srbije koji su gosta iz Rusije dočekali na veličanstven način. - Pokazali smo kako pristojna Srbija može da funkcioniše. Prema podacima policije, Putina je u Beogradu dočekalo više od 100.000 ljudi, niko nije bio povređen, nije bilo nijednog incidenta. Hvala Srbiji što je pokazala da može veoma ozbiljno i odgovorno da se ponaša - poručio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Vladimir Putin

'