AKTUELNO

Generalni direktor Javnog preduzeca "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je da bi izgradnja gasovoda kroz Srbiju od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom trebalo bi da počne u martu, završetak radova predviđen je za 15. decembar ove godine, a stavljanje u funkciju biće 1. decembra iduće godine.

- Ako sve bude u redu, mi ćemo u periodu između 15. i 31. marta krenuti da radimo i sve je spremno za ono što su Putin i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić dogovorili i što piše u dokumentima Agencije za energetiku. Mi predviđamo završetak ovog gasovoda 15. decembra, tehničko ispitivanje i njegovo stavljanje u funkciju 1. decembra 2020. godine - kazao je Bajatović na TV Pink.

Prema njegovim rečima, za početak radova čeka se mišljenje Energetske zajednice (EZ) koje se očekuje početkom februara.

Bajatović očekuje da će prvih dana februara biti dato mišljenje , a nakon toga će naša Agencija za energetiku dati konačno rešenje.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakao, obezbeđeno je prvih 300 miliona evra i sve je spremno za početak radova kako bi 1. januara 2020. godine gasovod počeo da radi.

- Mi prvih 300 miliona evra imamo obezbeđeno u tom projektu. To zna i EZ, mi smo se pozabavili jednim delom i projektovanjem i onim što možžemo. Ne možemo ništa da radimo dok ne dobijemo dozvolu. Ali paralelno, mi smo se spremili i već smo prebrojali mehanizaciju koja postoji ovde u Srbiji. Srpske kompanije će dobiti značajan deo posla, a kontaktirali smo sa proizvođačima ako bismo išli na ubrzanu isporuku, da se i to desi - istakao je Bajatović.

#Dušan Bajatović

'