AKTUELNO

Ako se ova načela povežu sa interesima pojedinačnih država, videćete da njima može objasniti gotovo svaka politička odluka i svaki događaj na međunarodnoj sceni – kaže prof. dr Darko Tanasković za "Novo jutro".

Amerika je na Balkanu podržala snage koje su najviše mogle da destabilizuju ovaj prostor, odnosno muslimane, kaže bivši ambasador Srbije u Unesco prof. dr Darko Tanasković.

- Dok su rušili, ubijali i bombardovali muslimane u islamskom svetu, pokazivali su nasmejano lice muslimanima na Balkanu. Svako ima svog igrača i svoj adut u partiji. Bio sam ambasador u Turskoj i dobro pamtim kako se stav ove države prema krizi na prostoru bivše Jugoslavije počeo menjati od kada je shvatila da mnogi igrači ulaze u igru. Tada je Turska, koja je bila protiv razbijanja Jugoslavije, počela da pruža podršku muslimanima. Svako traži svoje uporište – kaže Tanasković za Pink.

Albanci su bili pravi majstori u etničkom lobiju, u toj priči su dugo i ovo nije nezanemarljiv faktor, ocenjuje predsednik Udruženja lobista Srbije Nenad Vuković. Iako Srbija ovo možda nije prepoznala na vreme, kaže, moguće je nadoknaditi izgubljeno i postići prednosti.

Tanasković kaže da su dopisivanja i izmišljanja zločina koje su počinili Srbi postojali na svakodnevnom nivou. Neki izveštaji su menjani i dopisivani, a sve kako bi neke političke odluke u određenom trenutku bile donete. Primer tome su Markale, ali i Račak.

Foto: TV Pink Printscreen

U međunarodnim odnosima, kaže, vladaju tri načela: jedno je cinizam, drugo: dvostruki standardi, treće: hipokrizija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako se ova načela povežu sa interesima pojedinačnih država, videćete da ovim načelima možete da objasnite gotovo svaku političku odluku i svaki događaj na međunarodnoj sceni – kaže Tanasković,

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Srbija

#unesco

'