AKTUELNO

U srpskom selu Novake kod Prizrena, sinoć je obijena ambulanta lokalnog zdravstvenog centra, prilikom čega su nepoznati napadači polomili nekoliko prozora kako bi provalili unutra.

Po rečima dr Ljubiše Nedeljkovića, slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji, ali on ne očekuje da će počinioci biti pronađeni.

- Ovo je još jedan u dugom nizu napada na srpsku imovinu u ovom kraju, sama ambulanta je već nekoliko puta obijana i pljačkana ali mi nikada nismo saznali ko je to učinio. Ovoga puta u ambulanti nije bilo ništa vredno za krađu, jer poučeni prethodnim iskustvima sada sklanjamo sve što nam je važno za rad, pa razbojnici nisu imali šta da odnesu - kaže Nedeljković.

- Nalazimo se u okružženju dominantno naseljenom Albancima i pretpostavljam da je ovo zapravo dodatni vid njihovog pokušaja da izvrše pritisak na Srbe koji su ovde ostali da žžive - dodao je on.

U selu Novake trenutno ima oko 30 Srba i, kako ističe Nedeljković, ovakve stvari unose novu brigu za bezbednost porodica.

U prethodnom periodu u okolnim srpskim selima bilo je više slučajeva krađa stoke, automobila i provala u kuće i nijedan slučaj do sada nije istražen.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je napad na ambulantu za koji je ocenila da je očigledni pokušaj zastrašivanja malobrojnih Srba koji su ostali da žive u Metohiji, kako su napomenuli, u nemogućim uslovima i uprkos svakodnevnim pritiscima.

- Zdravstveni objekti su u civilizovanom svetu poštedjeni razaranja čak i u ratnim uslovima, a ovaj vandalski napad pokazuje razmere albanskog šovinizma i svu žestinu mržnje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se i da očekuju da međunarodne institucije na toj teritoriji Srbima hitno osiguraju bolju i efikasniju zaštitu, jer "na to su obavezane i svojim mandatom i vrednostima koje deklarativno brane".

- Prištinu još jednom pozivamo da prestane da gradi društvenu klimu u kojoj će ovakvi napadi biti tolerisani, odobravani ili čak podsticani od strane najekstremnijih albanskih političkih struktura - zaključuje se u saopštenju.

#Kosovo i Metohija

#Prizren

'