AKTUELNO

Mi istrajavamo na našoj vojnoj neutralnosti, ono što se zapad često pita jeste da li to više koristi nama ili Rusiji, jer smo mi jedina zemlja u kojoj je Putin mogao da dobije ovako svečan doček i da izazove toliko emocija, rekao je Milan Mišić, spoljnopolitički komentator.

- Na ovu posetu se u zapadnim medijima gleda u jednom geo-političkom kontekstu. Važan elemenat tih konteksta jesu, ako mogu tako da se nazovu, porazi Rusije, odnosno činjenica da je Crna Gora ušla u NATO, i da je Makedonija uspela da reši svoj spor oko imena sa Grčkom i što širom otvara vrata NATO. To takođe znači da Srbija ostaje, kako se to često kaže, rupa na tepihu - rekao je Mišić.

Kako kaže, ako se izuzme BiH sa svih strana smo okruženi zemljama NATO, ili ćemo, dodaje to biti u bliskoj budućnosti kada se to dogodi Makedoniji.

- Mi istrajavamo na našoj vojnoj neutralnosti, ono što se zapad često pita jeste da li to više koristi nama ili Rusiji, jer smo mi jedina zemlja u kojoj je Putin mogao da dobije ovako svečan doček i da izazove toliko emocija. Čini mi se da su u ovoj poseti dominantne bile emocije - rekao je Mišić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, ova poseta je što se tiče protokola možda i prebogata jer, dodaje, nije bilo dovoljno vremena za ozbiljne razgovore.

- Međutim, znamo šta Rusija misli, a i predsednik Putin zna šta Srbija misli i šta misli Vučić - rekao je Mišić.

Analitičar Dragomir Anđelković rekao je da Rusija nema partnere zapadno od nekadašnjeg Sovjetskog saveza, a poželjno je da i tu bude sužen proces njenog uticaja.

- Na zapadu itekako shvataju da je pozicija Srbije specifična. Racionalni ljudi, dobro razumeju da je naš nacionalni interes odbrana Kosova, kao i Republike Srpske u Dejtonskom format, i da njihova politika dolazi u koliziju sa našim interesima. Pa je sa tim u vezi normalno da Srbija traži potporu tamo gde je ima, a to je Rusija - rekao je Anđelković.

On je naglasio da je Srbiji Moskva bitna i potebna da bi odbranili naše nacionalne interese.

Foto: TvPink Printscreen

- Pre dolaska Putina Vučić je zapadnim ambasadorima rekao šta je naš nacionalni interes, ali i da nam je ekonomski i politički interes u skladu i saradnji sa EU. Jedno drugo ne isključuje i to je naš princip. Najbolje je to iskreno reći i tako ljude naviknuti na to - rekao je Anđelković.

Mišić je rekao da kada se spominje saradnja sa EU i Rusijom, nikako ne treba da isključuju jedno drugo, i kako kaže, za to su najbolji primer Hrvatska i Slovenija.

- Naš primer pokazuje da smo veoma svesni gde su naši glavni i ključni ekonomski interesi. Mislim da je naš problem kada je reč o ekonomskoj saradnji sa Rusijom dugoročni. Ono što je najznačajnije u ovoj poseti svakako jeste razgovor i sporazum o gasu, mada moram da skrenem pažnju da su malo preoptimistički datumi kada će biti urađeni - rekao je Mišić.

#Dragomir Anđelković

#Milan Mišić

#Poseta

#Vladimir Putin

'