AKTUELNO

Putinovom posetom dodatno su produbljeni odbnosi dve zemlje, rekao je prof. dr Vladimir Vuletić, sociolog.

Vuletić je podsetio da je prilikom posete ruskog predsednika Rusije Srbiji, potpisan 21 sporazum, da su svi od izuzetne vrednosti, ali da ga posebno raduje što se nagoveštava rešenje pitanja gasa.

- Izvesno je da ja gas danas jedan od najvažnijih energenata, izvesno je da ga nema, nema ga ni u region. Treba iskoristiti našu poziciju i odnose koje imamo sa Rusijom, da taj tok prođe i kroz naše dvorište i da dugoročno obezbedimo energetsku bazu. To je možda i najvažniji aspekt odnosa koji su sada dodatno produbljeni, ovom Putinovom posetom Srbiji - rekao je Vuletić.

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik "Politike", rekao je da je pitanje gasa svakako pitanje ekonomske budućnosti Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

- Sada smo deo jedne ozbiljne geo-političke price. SAD pritiska evropske saveznike da odustanu od ruskog gasa u nekoj meri u kojoj je to moguće – rekao je Rakić.

Vuletić je istakao da ono što je činjenica, jeste, da vreme ne radi za zapad, i dodao da Srbija najbolje što može koristi ovu poziciju multipolarnosti, jer je kako kaže, jako bitno da se održe dobri odnosi sa svima.

- Rusi malo po malo ulaze na ovaj prostor sve dublje i sve snažnije, i to će biti i dalje dok se ne reši ovo pitanje između Beograda i Prištine. A ovo pitanje se neće rešiti, zapravo neće ni početi da se rešava dok se ne povuku takse koje su kosovski albanci uveli za robu iz Srbije – rekao je Vuletić.

Kako kaže, činjenica je da će se Srbija truditi da održi dobre odnose sa svima, i dodao da Srbija neće odustati od evropskog puta.

Rakić je rekao da je bio prilično ljut kada je video da je EU smanjila kvote za izvoz čelika iz Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne sviđa mi se to što nas kao podržavaju i ohrabruju, a onda na prvoj krivini koče. U narednom period Železara Smederevo biće jedan od osnovica privrednog rasta - rekao je Rakić.

Vuletić je rekao da se u odnosima između Rusije i Evrope prepliću kratkoročni i dugoročni interesi i ciljevi.

- Naravno, kada posmatramo te odnose između zapada i Rusije, Rusija predstavlja za zapad jedan prostor koji je interesantan i koji bi bilo lepo “osvojiti”, a Rusiji to nikako nije u interesu, jer želi da se širi i da bude svojevrsni agresor - rekao je Vuletić.

On je rekao da ne treba gubiti iz vida da smo i mi važni za Rusiju i da je taj odnos reciprotiteta takođe bitan za dobar odnos dve zemlje.

#Rusija

#Srbija

#Vojislav Vuletić

'