AKTUELNO

Putinove kritike na račun posredovanja EU i rešenost da se ne napušta okvir Rezolucije 1244 mogli bi da ubrzaju promenu formata pregovora.

Poseta šefa Kremlja Vladimira Putina Srbiji mogla bi ubrzano da "pogura" promenu formata dijaloga Beograda i Prištine i da za pregovarački sto dovede moćnog igrača i našu zaštitnicu - Rusiju.

Jer, Putin je u Beogradu otvorio karte i bacio rukavicu u lice Briselu i Vašingtonu dvema važnim porukama koje su u ovim centrima moći upalile crveni alarm: da će "Turski tok" ići kroz Srbiju i da nema rešenja za Kosovo ako ga ne potvrdi SB UN, odnosno bez aminovanja Rusije.

Foto: Tanjug

Ruski predsednik je bez uvijanja kritikovao EU da kao posrednik u dijalogu nije postigla mnogo i poručio da će Moskva s partnerima tražiti postizanje pravednog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Sve to zacementirao je udarcem u neuralgičnu tačku za Zapad i NATO, obećavši da će Rusija nastaviti da pomaže Srbiji da jača svoju vojsku i odbranu.

Sagovornici smatraju da su sada moguća dva odgovora SAD i EU na ove poruke. Prvi je da olabave pritiske na Srbiju kako ne bi u potpunosti otišla u "zagrljaj" Moskve. Drugi, da još jače nastave s kaznenom politikom prema Beogradu. U diplomatskim krugovima tvrde da je realniji prvi scenario i da se to već vidi na delu, s obzirom na to da su se zaoštrili zahtevi Vašingtona Prištini, da što pre povuče takse na robu iz centralne Srbije.

I srpski državni vrh očekuje da poseta Putina neće doneti nikakvu smetnju u našim odnosima sa Zapadom, niti će nam zasmetati na evropskom putu. Premijerka Ana Brnabić rekla je u petak da Srbija vodi transparentnu i iskrenu spoljnu politiku:

Foto: Tanjug

- Brisel zna za naše tradicionalno dobre veze i ekonomske odnose sa Rusijom, kao što i Moskva zna da je strateški cilj Srbije članstvo u EU.

Za Milovana Drecuna, šefa skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Putinove poruke znače da Srbija sada ima silu zaštitnicu, jaku zemlju uz sebe, i da u narednom periodu neće biti sama u borbi da se na dugoročan, održiv i miran način reši kosovsko pitanje.

- Putinova poseta predstavlja prekretnicu u mirnom rešavanju kosovskog problema. Ruski predsednik rekao je da će Rusija podržati dogovor između Beograda i Prištine i da se taj dogovor mora postići na miran način. S druge strane, Velika Britanija, koja staje na stranu Prištine, urušava mogućnost nastavka dijaloga - rekao je Drecun.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Rusija šalje poruku da je spremna da se uključi u dijalog i da bude deo pregovaračkog procesa zajedno sa Amerikom:

- Putin je poslao poruku Srbiji da je Rusija uz nas, a Ameriku je upozorio da ne može da pristupa arogantno celom procesu normalizacije odnosa i da nameće jednostrano šta želi. Ukazao je i na to da je EU probala da bude posrednik i nije uspela, i da je sad vreme da neko drugi to preuzme.

#Kosovo

#Rusija

#Vladimir Putin

'