AKTUELNO

Oni se više i ne kriju. Videli smo prošle nedelje da su zaposleni u Đilasovim firmama vodili građane i proteste, a Đilas preko društvenih mreža daje naloge. Sada vidimo kako fašista iz Dveri određuje kuda će se šetati i kakav će se pritisak vršiti na medije koji po ustavu i zakonu treba da rade slobodno, kaže zamenik gradonačelnika za Pink.

- Danas krećemo malo ranije na protest. Idemo Stazama Vučićevog medijskog kriminala i zločina: od TV PINK, preko REM do Informera, a onda na Plato u 18 i svi zajedno do Javnog servisa. Ko voli duže šetnje - mi krećemo od 16 ispred TV PINK. Kad vidite Željka Mitrovića u zatvoru - to su promene! – napisao je lider Dveri Boško Obradović na Tviteru.

To što je Obradović napisao, vrlo jasno pokazuje da proteste ne vode neki nepoznati studenti, već direktno Dragan Đilas, Vuk Jeremić i „fašisti iz Dveri“ na čelu sa Boškom Obradovićem, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Oni se više i ne kriju. Videli smo prošle nedelje da su zaposleni u Đilasovim firmama vodili građane i proteste, a Đilas preko društvenih mreža daje naloge. Sada vidimo kako fašista iz Dveri određuje kuda će se šetati i kakav će se pritisak vršiti na medije koji po ustavu i zakonu treba da rade slobodno. Građani treba da znaju da su Pink i Informer, sa izuzetkom Javnog servisa, privatni mediji koji imaju pravo na svoju uređivačku politiku. Da li je ona uspešna ili ne, zavisi od toga da li su ovi mediji gledani/čitani ili nisu – kaže Vesić za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Zamenik gradonačelnika ističe da smo svedoci pritiska na medije, te da ni u jednoj zemlji nisu dozvoljene pretnje novinarima, vlasnicima medija i njihovim zaposlenima.

- Siguran sam da se danas neće oglasiti medijska udruženja. Jasno nam je da Obradović ima fašistički san o uređenju zemlje koji izgleda ovako: tući neistomišljenike, zatvarati ih u logore i to je Srbija koju nude Obradović i njegovi prijatelji Đilas i Jeremić – kaže Vesić. Dodaje da su za njih mediji dobri samo ako izveštavaju kako im se dopada. Podseća na slučaj Barbare Životić, novinarke Studija B koju su „satanizovali i izvrgli ruglu“.

Podseća na stanje od 2008. do 2013. godine, kada je Đilasova agencija držala sve medije u Srbiji.

- Tada nije postojalo slovo protiv Đilasa. Tako treba da izgledaju, po njima, mediji. Njima i danas trebaju mediji da bi sprovodili svoju kampanju, a Obradovićeve najave predstavljaju najteži pritisak na medije, kao i pokušaj da se utiče na njihovu uređivačku politiku. Ovo je pokušaj i da se pozove na linč novinara i siguran sam da će policija delovati adekvatno na ovo što ovaj fašista radi. Nadam se i da će se oglasiti neko novinarsko udruženje koje će zaštititi svoje kolege, jer je skandalozno da jedan fašista orgija po Beogradu sa svojom ruljom – kaže Vesić za Pink.

Vesić je govorio i o tome da je opozicija danima pravila kampanju u medijima kako Vučić priprema kontramiting i poručio:

"Da bi bilo kontramitinga, mora da postoji miting. Tog dana je bio najavljen samo jedan skup, odnosno skup ljudi koji su došli da pozdrave našeg predsednika i Putina".

Vesić je podsetio da je 16. januara, dan pre Putinovog dolaska, opozicija održala miting na kome je, kako je rekao, zloupotrebila ubistvo pre godinu dana jednog od llidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

- Svake subote imaju svoje mitinge i to se uklapa u njihovo poimanje i politike i sveta gde misle da samo oni imaju pravo da izraze svoje mišljenje - rekao je Vesić.

Kada je reč o snimku Vladimira Putina koji, nakon posete Hramu Svetog Save, ulazi među građane Srbije i pozdravlja ih, Vesić kaže da ga raduje što je njegov snimak obišao svet i dodaje da je nastao slučajno.

- Našao sam se ispred Hrama, na mestu gde nije bilo novinarskih kamera. Putin je u jednom trenutku samo rešio da skrene levo i uđe među građane. Nastala je panika u obezbeđenju! To je trajalo desetak sekundi i taj spontani ulazak među građane okačio sam na Fejsbuk i svi su počeli da prenose. Sada je to svetski hit. Drago mi je što sam uspeo da zabeležim ovaj momenat – kaže zamenik gradonačelnika.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je ocenio da je poseta Beogradu predsednika Rusije Vladimira Putina samo još jedna potvrda dobre međunarodne pozicije Srbije i istakao da od kada zemlju vodi predsednik Aleksandar Vučić, ona vodi srpsku politiku.

- Ne vodimo mi ni rusku politiku, ni američku, ni tursku, ni kinesku, ni nemačku. Mi vodimo srpsku politiku u interesu Srbije, a sa svim tim velikim zemljama smo u dobrim odnosima jer svaka od njih može da pomogne našoj maloj zemlji da živi bolje i mirnije. To je naša politika i to je Aleksandar Vučić demonstrirao na najbolji način - rekao je Vesić.

On je dodao da će i predsednik Francuske Emanuel Makron, kada uskoro dođe u posetu Beogradu, takođe biti "dočekan na pravi način kao srpski prijatelj, jer Srbija vodi politiku u interesu Srbije".

Ceo razgovor sa zamenikom gradonačelnika pogledajte u nastavku:

#Goran Vesić

#Novo jutro

'