AKTUELNO

Sramna odluka suda u Francuskoj.

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj pušten je danas iz pritvora da na slobodi, bez prava da napušta Francusku, sačeka odluku suda o zahtevu Srbije za izručenje. Francuski sud u Kolmaru Haradinaja je pustio uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Mediji javljaju da se u sudnici nalazilo oko 20 kosovskih Albanaca koji su želeli da prate donošenje odluke.

Advokat Haradinaja podsetio je da je Haradinaj oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom i zatražio njegovo oslobađanje iz francuskog pritvora.

Foto: Beta

Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu. U molbi za izručenje Haradinaja koja je u utorak poslata Francuskoj najavljeno da će biti dostavljeni dodatni dokazi koji se pre svega tiču naredbe za proširenje istrage protiv Haradinaja sa dokazima koji je potkrepljuju, što je danas, kako je potvrđeno u Ministarstvu pravde, i učinjeno. Ministarska pravde Nela Kuburović je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.

Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i ostećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni - rekla je Kuburović.

Francuska granična policija uhapsila je Haradinaja u 15 sati po dolasku na aerodrom Bazel-Miluz na istoku Francuske, gde je doputovao letom iz Prištine.

Nadležni sud u Francuskoj odlučio je juče da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradikciju.

Foto: Beta

Haradinaj je još jednom, 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen. Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

S.A.

#Francuska

#Kaucija

#Poternica

#Ramuš Haradinaj

#Sud

'